Nagyvilág

Görög válság: a német pénzügyminisztert meggyőzték az új tervek

A meglehetősen kritikus Wolfgang Schäuble elégedett az új mentőprogrammal, a Bundestag szerdán szavaz.

Elégedett az új görög mentőprogrammal Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter, aki korábban általában a legélesebb kritikákat fogalmazta meg. A Bild am Sonntagnak adott interjúban ugyanakkor figyelmeztette az athéni vezetést arra, hogy szigorúan számonkérik majd a vállalásokat. A program elindításához a német törvényhozás alsóházának hozzájárulása is szükséges, szerdán tartanak rendkívüli ülést, hogy döntsenek a kérdésben.

Schäuble elmondta: a görög kormánnyal „igen fáradságos” tárgyalásokat folytattak, de végül sikerült megértetni, hogy nem lehet elkerülni a valódi és mélyreható reformokat. Minden további segítség az előírt intézkedések végrehajtásától függ – szögezte le a pénzügyminiszter.

A német szociáldemokraták és zöldek várhatóan túlnyomó többséggel elfogadják majd a kormány előterjesztését, mellyel felhatalmazást adnak a 86 milliárd eurós mentőprogramban való részvételhez. A Baloldal, amely az első két mentőprogramot még támogatta, várhatóan elutasítja a megállapodást arra hivatkozva, hogy túl szigorúak a megszorítások. A konzervatívok körében elégedetlenség tapasztalható, de a képviselőcsoport többsége előreláthatóan igennel fog szavazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik