Nagyvilág

Németország felülvizsgálja a menedékkérőknek járó juttatásokat

menekultek-calais(960x640).jpg (Array)
menekultek-calais(960x640).jpg (Array)

"Ezt azt jelenti, hogy meg kell indítani a diskurzust az emberi méltóság és az ellátás európai szabványairól", mondta a belügyminiszter.

Thomas de Maiziere a ZDF országos közszolgálati televízió csütörtök késő esti hírműsorában azt mondta, uniós kollégáitól rendre azt hallja, hogy az EU-ba igyekvő menedékkérők azért akarnak éppen Németországban menedékjogot kérni, és nem például Franciaországban vagy Hollandiában, mert nagyon magas a németországi ellátás színvonala.

“Ezt azt jelenti, hogy meg kell indítani a diskurzust az emberi méltóság és az ellátás európai szabványairól”, Németországban pedig felül kell vizsgálni a juttatások rendszerét – mondta a belügyminiszter. Rámutatott, hogy a menedékkérők ellátásáról rendelkező törvény alapján egy németországi menedékkérő juttatásai elérik egy koszovói vagy albániai rendőr jövedelmét.

A juttatásokat azonban nem lehet tetszés szerint csökkenteni, mert az alkotmánybíróság döntései “viszonylag szűk” teret hagynak. Azt viszont meg lehet fontolni, hogy miként alakítható a pénzbeli és a természetbeni juttatások aránya. “Adhatunk több természetbeni juttatást, és alaposan ránézünk majd a költőpénzre” – mondta Thomas de Maiziere.

A tartományi központi befogadóállomásokon lehet gondoskodni arról, hogy kevesebb készpénzt fizessenek a menedékkérőknek, és ne fizessenek több hónapra előre – tette hozzá a német belügyminiszter, megjegyezve, hogy ezek az összegek egyébként is az emberkereskedők zsebébe vándorolnak.

“Németország nem tudja egyedül viselni az európai menekültválság terheit” – hangsúlyozta Thomas de Maiziere. Szerinte közös európai kihívásról van szó, és akár a személyek szabad mozgásának vívmánya is veszélybe kerülhet, ha az uniós előírásokkal ellentétben nem ott folytatják le a menekültügyi eljárásokat, ahol kellene.

A menekültügyet szabályozó dublini rendszer és a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet működését szabályozó rendszer közötti kapcsolatra rámutatva azt mondta: “Dublin nélkül nem lesz fenntartható Schengen. Mi meg akarjuk őrizni a személyek szabad mozgásának vívmányát, de ezt veszélyeztetik mindazok, akik nem szolidárisak és nem tartják be az uniós jog előírásait.”

Németországban az alkotmánybíróság 2012-ben az emberi méltóság alapelvéből levezetett létminimum fogalmára hivatkozva alkotmányellenesnek minősítette a menedékkérők ellátásáról rendelkező törvény egyes rendelkezéseit. A döntés révén az egyedülálló menedékkérők esetében a szabadon felhasználható készpénzjuttatás összege havi 40,90 euróról 143 euróra (mintegy 44 ezer forintnak megfelelő összeg) emelkedett.

Németországba az idén eddig 300 ezernél is több menedékkérő érkezett. Sajtóértesülések szerint a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) belső számításai alapján az év végére 600 ezren lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik