Nagyvilág

Megdöbbent az Amnesty az osztrák menekülttábor körülményein

bevándorló, menekült (Array)
bevándorló, menekült (Array)

Élesen bírálta az ausztriai, traiskircheni befogadóközpontban tapasztalható az Amnesty International, a jogvédő szervezet különösen a túlzsúfoltságot és a kísérő nélküli kiskorúak helyzetét találta aggasztónak.

Heinz Patzelt, a nemzetközi jogvédő szervezet ausztriai csoportjának főtitkára a dokumentumot bemutató sajtókonferencián “elmondhatatlanul dühösnek” mondta magát a Traiskirchenben tapasztaltak miatt. Úgy fogalmazott, az elhelyezési körülmények több emberi jogi konvenciót is sértenek, így a nők és a gyermekek védelméről szólókat.

Daniela Pichler, a vizsgálócsoport vezetője kiemelte, hogy a vizsgálat idején 1500 embernek kellett a szabad ég alatt aludnia, de még a befogadóközpont előtti parkban és a pályaudvaron is éjszakáztak menedékkérők. Pichler hozzátette, “nem tartotta lehetségesnek”, hogy Ausztriában ilyen állapotok uralkodjanak.

Az AI aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kísérő nélküli kiskorúak “teljesen magukra vannak hagyva” a táborban, ahogy egy másik sebezhető csoport, a nők számára sincs biztosítva kellő védelem. A menekültek kígyózó sorokban – órákon vagy akár napokon át – várnak a személyazonossági dokumentumok átvételére, a zuhanyzók koedukáltak, és az ivóvízellátással is gondok vannak – sorolta a problémákat az AI, hozzátéve, hogy ezek a hiányosságok könnyedén kiküszöbölhetőek lennének.

A nemzetközi szervezet azt is nehezményezte, hogy a táborban tartózkodó több ezer, gyakorta háborús traumáktól szenvedő menekültnek mindössze négy orvos és három pszichológus áll a rendelkezésére. Az AI kritizálta az életkor megállapításához használt radiológiai vizsgálatot is, mivel az “megbízhatatlan”, ráadásul nagyon drága is, az abba ölt pénzt a problémák megoldására lehetne fordítani. Az AI munkatársai a múlt csütörtökön, a táborban eltöltött néhány óra alatt 30 menedékkérővel beszéltek.

A szaktárca a jogvédő szervezet megállapításait illetően úgy foglalt állást, hogy a táborban tapasztalható állapotok a menedékkérők számának “ugrásszerű” növekedéséből adódnak. A belügyminisztérium hangsúlyozta, hogy “kivételes helyzetről” van szó. Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter hozzátette, mindenki számára világos, hogy ez a helyzet nem fenntartható. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az AI szakértőinek múlt heti látogatása óta már történtek javulások, de tartós megoldás csak európai szinten lehetséges.

A Bécstől mindössze 20 kilométerre található traiskircheni befogadóközpontban jelenleg mintegy 4500-an vannak. Július végi adatok szerint a táborban 1800 kiskorú él kísérő nélkül. Ausztriában az év első hat hónapjában több mint 28 ezer menekültkérelmet nyújtottak be, hatezret pozitívan bíráltak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik