bevándorló, menekült (Array)
Nagyvilág

Megdöbbent az Amnesty az osztrák menekülttábor körülményein

Élesen bírálta az ausztriai, traiskircheni befogadóközpontban tapasztalható az Amnesty International, a jogvédő szervezet különösen a túlzsúfoltságot és a kísérő nélküli kiskorúak helyzetét találta aggasztónak.

Heinz Patzelt, a nemzetközi jogvédő szervezet ausztriai csoportjának főtitkára a dokumentumot bemutató sajtókonferencián “elmondhatatlanul dühösnek” mondta magát a Traiskirchenben tapasztaltak miatt. Úgy fogalmazott, az elhelyezési körülmények több emberi jogi konvenciót is sértenek, így a nők és a gyermekek védelméről szólókat.

Daniela Pichler, a vizsgálócsoport vezetője kiemelte, hogy a vizsgálat idején 1500 embernek kellett a szabad ég alatt aludnia, de még a befogadóközpont előtti parkban és a pályaudvaron is éjszakáztak menedékkérők. Pichler hozzátette, “nem tartotta lehetségesnek”, hogy Ausztriában ilyen állapotok uralkodjanak.

Az AI aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kísérő nélküli kiskorúak “teljesen magukra vannak hagyva” a táborban, ahogy egy másik sebezhető csoport, a nők számára sincs biztosítva kellő védelem. A menekültek kígyózó sorokban – órákon vagy akár napokon át – várnak a személyazonossági dokumentumok átvételére, a zuhanyzók koedukáltak, és az ivóvízellátással is gondok vannak – sorolta a problémákat az AI, hozzátéve, hogy ezek a hiányosságok könnyedén kiküszöbölhetőek lennének.

A nemzetközi szervezet azt is nehezményezte, hogy a táborban tartózkodó több ezer, gyakorta háborús traumáktól szenvedő menekültnek mindössze négy orvos és három pszichológus áll a rendelkezésére. Az AI kritizálta az életkor megállapításához használt radiológiai vizsgálatot is, mivel az “megbízhatatlan”, ráadásul nagyon drága is, az abba ölt pénzt a problémák megoldására lehetne fordítani. Az AI munkatársai a múlt csütörtökön, a táborban eltöltött néhány óra alatt 30 menedékkérővel beszéltek.

A szaktárca a jogvédő szervezet megállapításait illetően úgy foglalt állást, hogy a táborban tapasztalható állapotok a menedékkérők számának “ugrásszerű” növekedéséből adódnak. A belügyminisztérium hangsúlyozta, hogy “kivételes helyzetről” van szó. Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter hozzátette, mindenki számára világos, hogy ez a helyzet nem fenntartható. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az AI szakértőinek múlt heti látogatása óta már történtek javulások, de tartós megoldás csak európai szinten lehetséges.

A Bécstől mindössze 20 kilométerre található traiskircheni befogadóközpontban jelenleg mintegy 4500-an vannak. Július végi adatok szerint a táborban 1800 kiskorú él kísérő nélkül. Ausztriában az év első hat hónapjában több mint 28 ezer menekültkérelmet nyújtottak be, hatezret pozitívan bíráltak el.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.