Nagyvilág

Hősöket ünnepel és felelősöket keres Kína a gigarobbanás után

tiencsini robbanás (Array)
tiencsini robbanás (Array)

Valóságos hőskultusz alakult ki a tiencsini robbanáskor az életüket feláldozó tűzoltók között, de sokak szerint ez azért káros, mert így a felelősök elsunnyoghatnak.

Új kifejezés egyesíti jelenleg kínaiak százmillióit: a tiencsini tűzoltók. A BBC cikke szerint ugyanis valóban emberfeletti munkát végeztek és végeznek a tűzoltók a tűzgömb által elpusztított kikötői negyedben. “Ezeknek a férfiaknak a legtisztább a szívük. Egy ragyogó példa ez Kínának, nyugodjéj békében a bátor lelkük” – idéz egy kommentelőt a lap.

Persze az elkerülhetetlen kérdés is felmerült: ki hibázott és miért? Annyit tudni, hogy egy raktár már égett a gigantikus robbanások előtt, sok tűzoltó dolgozott itt. AZ 55 halottból 21 tűzoltó, de sokukat eltűntként tartják nyilván. Ezer tűzoltó még mindig a helyszínen dolgozik az utolsó parazsakon és a kárelhárításon.

 

Vannak csodák is szerencsére, a 19 éves tűzoltót, Zsou Tit élve mentették ki a romok alól. A kínai közösségi médiában nagyjából ezek a témák pörögnek különösen. Az egyik sokat mutatott chatablak nagyon nagyot futott: ezen az egyik tűzoltó a WeChat szolgáltatáson írta egy barátjának, mielőtt a helyszínre indult: ” Ha nem jövök vissza, az én apám a te apád. Ne feledd meglátogatni az anyám sírját”. Szerencsére visszajött.

A tűzoltó áldozatok között nagyon sok fiatal volt, sok kommentelő ezért dühös, hogy a tapasztalatlan fiatalokat miért küldték be a pokolba. Ráadásul egy lap szerint úgy locsolták a raktárat a helyszínen a robbanás előtt, hogy nem tudták, milyen kémiai reakciók indultak be. Az egész közösségi médiás kommentözön legjobb darabja megvilágítja, mennyire kapóra jön a mostani hőskultusz a hatóságoknak.

“Minden alkalommal, amikor katasztrófa történik, az állami média terjeszti a hőstetteket. A végén megérintik az embereket ezek a történetek. Aztán senki sem kérdez rá a baleset okaira, hogy elmondják az igazságot.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik