Nagyvilág

Fergusonban megszüntették a rendkívüli állapotot

Ferguson-fogadalomtarto(960x640).jpg (Array)
Ferguson-fogadalomtarto(960x640).jpg (Array)

A vasárnapi erőszakcselekmények után már elcsitultak a kedélyek a Missouri állambeli városban.

A városban vasárnap éjjel ismét erőszakcselekmények történtek azt követően, hogy napközben több százan emlékeztek meg békésen egy fegyvertelen fekete tizenévesről, Michael Brownról, akit 2014. augusztus 9-én fehér rendőr lőtt agyon. Fergusonban hétfőn hirdették ki a rendkívüli állapotot.

Lövöldözés is volt

Brown lelövését az amerikai igazságszolgáltatás nem találta jogosulatlannak, de több hasonló incidens nyomán, amelyben fehér rendőrök öltek meg fegyvertelen feketéket, az Egyesült Államokban országszerte tiltakozások kezdődtek.

A fergusoni évfordulós megmozdulások többsége békés volt, de vasárnap este lövöldözés tört ki, és a rendőrök súlyosan megsebesítették a 18 éves afroamerikai Tyrone Harrist, aki állításuk szerint tüzet nyitott rájuk.

Négy éjszaka tartott a rendkívüli állapot

A megmozdulások ezt követően is folytatódtak Fergusonban és környékén. Hétfőn több tucatnyi tüntetőt őrizetbe vettek, akik a polgári engedetlenség jegyében körülzárták a St. Louis-i bíróságot, és egy rövid időre lezártak egy környékbeli autópályát.

Steve Stenger, a St.Louis megyei közigazgatás vezetője közleményében leszögezte, hogy a rendőrségnek a rendkívüli állapot négy éjszakája alatt sikerült helyreállítania a rendet és megakadályoznia a további erőszakcselekményeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik