Nagyvilág

Könyörtelen csapásokkal fenyeget Észak-Korea

kim-dzsong-un-raketainditast-tekint-meg(430x286).jpg (Array)
kim-dzsong-un-raketainditast-tekint-meg(430x286).jpg (Array)

Kim Dzsong Un sleppje minden dél-koreai-amerikai hadgyakorlat előtt puffogni szokott, bár most volt egy aknatámadás is a fegyverszüneti zónában.

Észak-Korea könyörtelen csapásokkal fenyegette meg csütörtökön Dél-Koreát és az Egyesült Államokat a két ország közös hadgyakorlata előtt. Észak-Korea az ország megszállása háborús próbájának minősítette az Ulchi Freedom Guardian kódnevű, hétfőn induló amerikai-dél-koreai katonai manővereket. Phenjan szerint a hadgyakorlat felér egy hadüzenettel, és figyelmeztette déli szomszédját arra, hogy az “rendkívül pontos csapásmérő eszközeinek” a látókörében helyezkedik el.

A KCNA állami hírügynökség közleményében közölték, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság kész szembeszállni az amerikai imperialisták bármilyen háborús módszerével, és elegendő ereje van megakadályozni egy nukleáris háborút, amit az Egyesült Államok idézne elő.

Több uránt!

Műholdas felvételek szerint Észak-Korea növelni készül urántermelési kapacitását, hogy újabb katonai minőségű nukleáris anyagot halmozzon fel belőle – jelentette ki Jeffrey Lewis, a kaliforniai Montereyi Nemzetközi Tanulmányok Intézetének fegyverszakértője. Szerinte Phenjan megkezdte az ország déli részén fekvő Pjongszan üzemének felújítását, ahol az uránércet átalakítják. A készülődés azt sugallja, hogy Észak-Korea a szomszédos bánya kitermelésének bővítését tervezi.

Egy nemrég nyilvánosságra hozott tanulmányban amerikai kutatók azt vetítették előre, hogy Phenjan kész a következő öt évben továbbfejleszteni nukleáris programját, így 2020-ra már száz nukleáris fegyverrel rendelkezne. A héten Dél-Koreába utazik Christine Wormuth, az amerikai védelmi minisztérium politikai ügyekért felelős államtitkára. Megbeszélést folytat majd vendéglátójával, Han Min Ku nemzetvédelmi miniszterrel.

A tárgyalások napirendjén szerepel majd a két Korea határán húzódó demilitarizált övezetben, Padzsu város közelében a múlt héten történt aknarobbanás, ami súlyosan megsebesített két dél-koreai katonát. Szöul a történtekért Észak-Koreát tette felelőssé és megtorlással fenyegetőzött. Padzsu közelében járőrözés közben ért robbanás egy dél-koreai egységet. Az aknát olyan területen telepítették, amit korábban megtisztítottak az aknáktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik