Nagyvilág

Csehország egyik legnagyobb üzemében elszabadultak a lángok

Nem sikerül megfékezni a tüzet az Unipetrol holding litvínovi olajfinomítójában, ahol két robbanás történt és nagy tűz ütött ki csütörtökön délelőtt.

Az egyik legnagyobb cseh vegyi üzemben azonnal rendkívüli helyzetet rendeltek el, leállították a termelést és evakuálták a gyár munkásainak többségét, míg a tűzoltók nagy erőkkel dolgoznak a tűz megfékezésén.

Leállhatott a hűtőberendezés

A robbanásoknak és a tűznek a jelentések szerint nincs halálos áldozata. Többen könnyebben megsérültek.

A balesetet nagy valószínűséggel a finomító hűtőberendezéseinek leállása okozta, minek következtében az etilént gyártó részlegen robbanások történtek, majd tűz keletkezett. A tűzoltók szerint az egyik nagy tartály gyulladt ki, s amíg a tűzoltók nem tudják a tüzet teljesen ellenőrzésük alá vonni, addig az újabb robbanásokat nem lehet kizárni. A gyár felett a délutáni órákban is óriási füstoszlopot lehetett látni.

Komoly gondot jelenthet a leállás

A litvínovi olajfinomítóban történt baleset azonnal hatással volt a prágai tőzsdére is, az Unipetrol részvényei hat százalékkal visszaestek.

Az anyagi károk mértéke egyelőre nem ismeretes. Néhány szakértő véleménye szerint azonban nem lehet kizárni, hogy a litvínovi vegyi üzemet egy időre be kell zárni, ami komoly anyagi veszteségeket jelentene az Unipetrol számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!