Nagyvilág

A schwechati repülőtér szerelőcsarnokkal segíti a menekülteket

Menekült (Array)
Menekült (Array)

A szerelőcsarnokban jövő héttől 230 menedékkérőt helyeznek el. Segít az osztrák belügyminisztérium és a Vöröskereszt is.

A repteret üzemeltető cég bejelentése szerint az osztrák belügyminisztériummal és a Vöröskereszttel együttműködve alakítják ki az ideiglenes szállást családoknak, nőknek és gyermekeknek. A szerelőcsarnokban, amely a repülőtér északi felén található, fekvőhelyeket és tisztálkodó helyiségeket állítanak fel. A tervek szerint októberig használnák erre a célra az épületet.

A reptér üzemeltetője közölte: humanitárius segítséget akartak nyújtani és így kívánták megmutatni, hogy komolyan veszik a társadalmi felelősségvállalást. Közlésük szerint a menedékkérők elhelyezése a repülőtér működését és biztonságát nem befolyásolja majd. Ellátásukról a Vöröskereszt gondoskodik, emellett német nyelvi kurzusokat és közösségi programokat is szervez a számukra.

Az út mellett hagyták őket

Csütörtökön reggel Alsó-Ausztria tartományban több helyszínen összesen csaknem kétszáz migránst hagytak magukra embercsempészek az utakon, többek között az A21-es autópályán Mödling közelében, a Schwechat közelében található Leopoldsdorfnál az S1-es autóúton és Melk közelében a vasúti sínek közelében. Giesshübl településen csaknem nyolcvan embert tettek ki, az illetékes tartományi szóvivő emiatt veszélyesnek nevezte az autópályán kialakult helyzetet.

A legtöbb hasonló eset Alsó-Ausztria mellett a burgenlandi és a felső-ausztriai utakon fordult elő. Burgenlandban hétfőn egy nap alatt csaknem 250 menekültet szállítottak a nickelsdorfi (Miklóshalma) gyűjtőhelyre az utakról. A tartományban július eleje óta 7800 migránst tartóztattak fel, közülük 7500-at Neusiedl (Nezsider) járásban. Alsó-Ausztriában április vége óta csaknem 5800 migránst helyeztek el befogadóállomásokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik