Putyin szobor (Array)
Nagyvilág

Grúzia szerint Oroszország lopott országuk területéből

Tbiliszi azzal vádolta meg Moszkvát, hogy megváltoztatta a Grúzia és Dél-Oszétia közötti határvonalat, kibővítve az utóbbi területét.

 

Kapcsolódó cikkek

A grúz külügyminisztérium keddi közleményében háborúhoz vezető újabb orosz provokációnak minősítette a történteket, amelyek veszélybe sodorják a térség biztonságát és stabilitását, továbbá megsértik a helyi lakosok alapvető jogait.
Tbiliszi azt állítja, hogy Moszkva három grúz településnél módosította a határt, ezáltal egyes lakosok földjei a határ túloldalára, dél-oszét területre kerültek.

A dokumentumban felszólították az Oroszországi Föderációt, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségeit, és kerülje azokat a cselekedeteket, amelyek újabb eszkalációhoz vezethetnek. Tinatin Hidaseli grúz védelmi miniszter kijelentette, a kormány a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban segítséget nyújt a helyi lakosoknak.

Giorgi Margvelasvili grúz államfő a történteket kommentálva, közölte: “Az ellenség naponta teszi próbára türelmünket”.
Tbiliszi júliusban már egyszer megvádolta Moszkvát azzal, hogy veszélyezteti a dél-kaukázusi régió békéjét és biztonságát. Kiemelte továbbá, hogy a határvonal módosításával Dél-Oszétia javára, Oroszország “alattomos agressziót” folytat a grúz területek ellen.

Grúzia azt gyanítja, Oroszország azért akarja a grúz területeket bekebelezni, hogy Dél-Oszétián keresztül vezesse az azerbajdzsán fővárost, Bakut és a grúziai Szupsza Fekete-tengeri kikötőt összekötő kőolajvezetéket.
A vezeték mintegy 830 kilométer hosszú lenne, és naponta százezer hordó olajat szállítana az európai piacokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!