Nagyvilág

A másik japán hegymászó is meghalt a Matterhornon

matterhorn (Array)
matterhorn (Array)

Megtalálták a svájci Alpokban szombaton eltűnt két japán hegymászó közül a második holttestét is, a vizsgálatok szerint halálát a hideg okozta – közölték szerdán a tokiói hatóságok svájci rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A tragédia az Alpok hetedik legmagasabb hegyén, a 4478 méteres Matterhornon történt szombaton, amikor váratlanul rossz idő lepte meg a csúcsról már lefelé tartó japán alpinistapárost. A két 60 év körüli férfi vélhetően a 4003 méteren fekvő Solvey-kunyhóban keresett menedéket, de nem jutottak el odáig.

 
Fotó: Europress 

Vasárnap egy lengyel alpinista még látta őket, értesítette is a hegyi mentőket, de azok a rossz idő miatt csak hétfőn tudták megkezdeni a keresést.

A svájci-olasz határon emelkedő hegycsúcs Svájc egyik jelképe, évente mintegy háromezren kísérlik meg a csúcsra való feljutást. Északi falának 150 évvel ezelőtti meghódítása óta körülbelül ötszázan vesztették életüket a megmászása közben.

A klímaváltozás miatt felgyorsult gleccserolvadás az utóbbi években egyre több, akár évtizedekkel korábban eltűnt hegymászó maradványait hozta felszínre a svájci Alpokban. A napokban jelentették be, hogy sikerült azonosítani a Matterhornnál 1970-ben eltűnt két japán hegymászó maradványait is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik