Nagyvilág
egyiptom (Array)

253 embert ítéltek életfogytra Egyiptomban

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2015. 08. 12. 11:16

Futószalagon ítélkezik a katonai bíróság.

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt távollétükben 253 embert egy egyiptomi katonai bíróság, további 203-at pedig rövidebb idejű szabadságvesztéssel sújtottak középületek megrongálása miatt.

A Mena nem közölte egyetlen elítélt nevét sem, de feltételezhető, hogy a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom tagjairól vagy szimpatizánsairól van szó, ugyanis számos olyan per volt az utóbbi években Egyiptomban, amelyben a mozgalom embereit tömegesen ítélték el államellenes zavargásban való részvételért. Ezek miatt a perek miatt számos nemzetközi bírálat érte az egyiptomi igazságszolgáltatást és az emberi jogok lábbal tiprását.

A szerdán lezárult két perben mintegy 50 vádlottat felmentett az alexandriai katonai bíróság. Az észak-afrikai országban tavaly októberben terjesztették ki a katonai bíróságok hatáskörét olyan esetekre, amelyekben civileket vádolnak állami épületek elleni támadással vagy utak eltorlaszolásával.

A Muzulmán Testvériség által jelölt és 2012-ben megválasztott Mohamed Murszi államfőt a hadsereg 2013 júliusában elmozdította a hatalomból, és a mozgalom hívei emiatt tiltakozó tüntetéseket rendeztek, amelyek sokszor sok emberéletet követelő erőszakba torkollottak.

Murszit most júniusban halálra ítélték, mert a vád szerint a 2011 elején kezdődött egyiptomi felkelés idején – amikor az “arab tavasz” eseményeibe illeszkedve megdöntötték Hoszni Mubarak elnök hatalmát – az ő vezetésével tört ki a börtönből a Muzulmán Testvériség sok tagja.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.