Nagyvilág

Visszaállítaná a határellenőrzést a német rendőrszakszervezet

osztrák-német határ (Array)
osztrák-német határ (Array)

A szakértő szerint ez csak látszatintézkedés lenne, az 1990-es években volt határőrizet, ennek ellenére érkeztek a menekültek.

Az európai belső határok ellenőrzésének visszaállítását szorgalmazza a német rendőrszakszervezet a menekültválság miatt – tudósít az MTI. Rainer Wendt emlékeztetett: volt már erre példa, a G7 csoport bajorországi találkozója idején. Ekkor azt tapasztalták, hogy hirtelen több ezer bűnöző „futott bele a hálóba”. Wendt szerint a határellenőrzés visszaállítása arra is megoldást nyújtana, hogy a menekülteket oda küldjék vissza, ahol először beléptek az unió területére. Hozzátette: úgy tűnik számára, hogy a kancellár is nyitott a határellenőrzés visszavezetésére.

A konstanzi egyetem bevándorlási és menekültügyi kutatóintézetének igazgatója, Daniel Thym szerint azonban a határellenőrzés visszaállítása csak látszatmegoldás lenne. Az 1990-es években még volt határőrizet, ennek ellenére a menekültek sikeresen ki tudtak térni az ellenőrzések alól. „Azt sem hiszem, hogy azt akarjuk, hogy az emberek megint az éj leple alatt próbáljanak átúszni az Oderán, és belefulladjanak a folyóba” – tette hozzá.

A Magyarországon is jellemző, de Németországban is jelen lévő közbeszéddel kapcsolatban Thym azt mondta: nem tartja sokra a „nem igazi menekült” kifejezést, mert ez az adott személyt sértő, leértékelő jelentésű. Lehet, hogy egy menedékjogi kérelem nem megalapozott, de nem követ el eleve visszaélést az, aki menedékjogi eljárást kezdeményez – jelentette ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik