menekultek-gorogorszagban(210x140).jpg (Array)
Nagyvilág

Verekedés tört ki egy görög szigeten a bevándorlók között

Több verekedés is kitört a bevándorlók között kedden a görögországi Kósz szigetén, ahol a görög hatóságok nem tudnak megbirkózni a közelben lévő török partokról gumicsónakokon, illegálisan az európai uniós országba érkező emberek áradatával.

“Papírokat akarunk, enni akarunk!” – skandálták kedden több százan, miközben ülősztrájkkal torlaszolták el a sziget legnagyobb városába vezető utat. A tiltakozók csoportja a regisztrációs eljárás felgyorsítását követeli a görög hatóságoktól. A migránsokat kedden egy stadionba próbálták terelni a nyilvántartásba vételük lefolytatásához, a területen összezsúfolódó, hosszú sorokban várakozó, mintegy 1500 fős tömegben azonban verekedések törtek ki. A stadionban tartózkodó rendőrök végül poroltókkal fújták le az embereket, és gumibotokkal próbálták feloszlatni a tömeget. A helyszínen kitört a pánik, több százan menekültek el.

Az Égei-tenger keleti medencéjében lévő szigetekre naponta több százan érkeznek a polgárháború sújtotta Szíria vagy Afganisztán területéről. A görög parti őrség kedden közölte, hogy hétfő reggel óta Leszbosz és Kósz partjai közelében hét különböző mentőakcióban 329 embert mentettek meg, írj az MTI.

A görög hatóságoknak, a helyi lakosoknak és a jótékonysági szervezeteknek egyre nagyobb gondot okoz, hogy regisztrálják az újonnan érkezetteket, majd szállást és ellátást biztosítsanak számukra. A turisták népszerű célpontjának számító Kósz szigetén sok bevándorló a legnagyobb város parkjaiban és terein kénytelen meghúzni magát.

Az elmúlt hetekben több, a keddihez hasonló incidens történt a menekültáradat által leginkább sújtott görög szigeteken, például Leszbosz, Kósz, Híosz, Számosz vagy Lérosz szigetén. A görög rendőrség – közlése szerint – illegális határátlépésért 2015 januárja és júliusa között 156 726 embert tartóztatott fel Görögországban. Ez a szám 32 070 volt 2014 azonos időszakában.

Ajánlott videó

Családonként átlag 50 millió forint – ennyi vagyona van a magyar háztartásoknak egy friss felmérés szerint. A leggazdagabb családoknál, a felső tíz százalékban 200 millió jut egy háztartásra, elsősorban rájuk fókuszál egy új kezdeményezés, amely az utódlási, öröklési ügyekben igyekszik segíteni a gyászolóknak. Vezetőjével a családi vagyonokról beszélgettünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!