Nagyvilág

Százezer hektár erdő lángol Szibériában

erdotuz(960x640).jpg (Array)
erdotuz(960x640).jpg (Array)

Az erdőtűz nemzeti katasztrófába fordulhat át: a Bajkál-tó fölött is áll a füst.

Több mint 120 ezer hektáron áll lángokban az erdő Szibéria keleti részén, a Bajkál-tó körül, ahol a hőmérséklet 38 Celsius-fok körüli, és mintegy ötezer tűzoltót vezényeltek ki a tűz megfékezésére – közölték kedden a hatóságok.

Egyedül Burjátföldön és a távol-keleti Irkutszki területen 150 helyen ég az erdő a Bajkál-tó körüli, turisták által látogatott részen – derült ki az orosz katasztrófavédelem tájékoztatásából.

Az orosz állami televízióban a helyszínekről készített felvételeken látható volt, hogy füst borítja a Bajkál-tó partvidékét és a víz felszínét. Elhangzott, hogy a “szibériai erdőtűz nemzeti katasztrófába fordulhat”.

Az Irkutszki területen már több napja uralkodik hőség és szárazság, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. A hatóságok egy tűzoltó repülőgépet és helikoptert vetettek be a lángok elfojtására.

A tájékoztatás szerint a tűz által veszélyeztetett területről turistákat kellett kimenekíteni. Burjátföldön és az Irkutszki területen, valamint Szibéria négy régiójában szükségállapotot hirdettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik