Nagyvilág

Orosz rakétadarabkákat találtak a lelőtt maláj gép mellett

A Kelet-Ukrajnában lelőtt MH17-es gépnél olyan alkatrészt találtak, amely az orosz Buk rakétarendszerhez tartozhatott – írja a BBC News.

A becsapódást vizsgáló csapat Hollandiában megállapította, hogy a megtalált tárgy vélhetően a Buk rendszer egy darabja, amely segíthet megállapítani, hogy melyik harcoló félhez is köthető a támadás – derült ki a BBC News cikkéből.

Mindemellett azt is megjegyezték, hogy a megtalált alkatrész és a gép lezuhanás között nem lehet ok-okozati kapcsolatot megállapítani. Ez az újabb információ mindenesetre azt az ukrán és több nyugati ország által hangoztatott álláspontot látszik alátámasztani, amely szerint oroszok lőtték le az utasszállítót, és ölték meg a fedélzetén tartózkodó 298 embert.

A malajziai légitársaság Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata tavaly július 17-én zuhant le a Moszkva-barát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területen, feltehetően rakétatalálat következtében. Az ukrán hatóságok szerint a szakadárok, utóbbiak szerint viszont az ukrán katonák lőtték le a gépet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik