Nagyvilág

Menekülthelyzet: válságkezelés helyett távlatos gondolkodásra van szükség

menekültek németországban (Array)
menekültek németországban (Array)

A német önkormányzati vezetők bíznak abban, hogy normalizálódik a helyzet, annál is inkább, mert már az elmúlt évtizedekben is külföldiek millióit integrálták a német társadalomba.

Sikeres lesz a menekültválság kezelése – jelezte előre a német városi önkormányzatok szövetségének nemrég leköszönt vezetője, Ulrich Maly nürnbergi polgármester. Az MTI idézi tőle: a jelenlegi vita, ami a menekültügyről folyik, félrevezető, mert csak a menedékjogi eljárásról és a kérelmezőknek az eljárás végéig tartó elszállásolásáról szól, de arról már nem, hogy mi lesz ezután.

Akik maradnak, azoknak lakásra és munkára lesz szülségük, meg kell tanulniuk németül, a gyerekeiknek óvodába, iskolába kell járniuk – mondta Maly. Hozzátette: az előző évtizedekben vendégmunkások millióit integrálták, a mostaninál sokkal több embert, ezért bizakodó.

Gerd Lansberg, egy másik önkormányzati szövetség ügyvezetője hasonlóképpen gondolkodik, mint Maly. Azt mondta: a válságkezelésre szorítkozó megközelítés helyett távlatos menekültpolitikára van szükség. Ennek kapcsán egy új szakma, a „menekültügyi menedzser” is létrejöhet. Aki ezt választaná, annak jogi jártasság mellett a különböző kultúrák közti közvetítésre is alkalmasnak kell lennie.

Németországban a menekülteket az eljárás első szakaszában tartományi központi befogadó állomásokon helyezik el, majd ellátásukat átveszik a helyi önkormányzatok. Sokakat azonban lakókonténerekben vagy sátrakban helyeznek el, Landsberg szerint mielőbb ki kellene találni, mi lesz télen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik