kurdisztáni harcosok (Array)
Nagyvilág

Légi csapással vett revansot a török légierő a kurdokon

Légicsapások sorozatát mérte a török légierő kurd felkelők állásaira az ország délkeleti részén hétfőn és kedden, megtorlásul az előző nap a biztonsági erők tagjai ellen elkövetett, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) törökországi kurd felkelő szervezet számlájára írt támadásokért.

A légierő keddi közleménye szerint a támadások során a PKK tizenhét állását pusztították el az ország délkeleti csücskében fekvő, Irakkal és Iránnal is határos Hakkari tartományban.

A török hatóságok azt is közölték, hogy a Hakkarival határos Sirnak tartományban keddre virradó éjjel a PKK megtámadta a hadsereg egy létesítményét, s az ott kitört 20 perces tűzharcban meglőttek egy katonát, aki később a kórházban belehalt sérüléseibe.

A török légierő július 24. óta légicsapásokat mér a PKK észak-iraki táboraira, válaszul a biztonsági erőit érő támadások megszaporodására. A kiújult fegyveres cselekmények az összeomlás szélére sodorták a Recep Tayyip Erdogan elnök által 2012-ben megkezdett tárgyalási folyamatot, bár formálisan egyik fél sem állt fel a tárgyalóasztaltól. A PKK korábban évtizedeken át felkelést vezetett a török kormány ellen.

Az erőszakcselekmények hétfőn sem csitultak: a nap folyamán legalább kilenc ember halt meg a kurd lázadók által a biztonsági erők tagjai ellen elkövetett merényletekben, többségük az ország délkeleti részén.

Ajánlott videó