Nagyvilág

Kurd radikálisok a tárgyalások felújítását szorgalmazzák a török állammal

kurdok (Array)
kurdok (Array)

Kurd radikálisok a török állammal való béketárgyalások mielőbbi felújítását szorgalmazták, az elmúlt hetek összecsapásait követően, ugyanakkor a politikai foglyok szabadon bocsátását és a tűzszüneti megállapodás megerősítését szabták előfeltételül.

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) politikai szárnyának tartott Kurd Nemzeti Kongresszus (KCK) egy nyilatkozatában leszögezte, hogy Ankarának újra kell kezdenie a tárgyalásokat az 1999 óta bebörtönzött Abdullah Öcalannal, akinek pártja, a PKK három évtizeden át folytatott fegyveres felkelést Törökország többségében kurdok lakta délkeleti részén.

“Haladéktalanul meg kell kezdődnie a tárgyalásoknak Öcalannal (…) Hogy ez megtörténhessen, a 2013-as Nevroz (a kurd újév) óta bebörtönzött összes politikai foglyot szabadon kell bocsátaniuk és meg kell állapodni egy megerősített tűzszünetben” – hangsúlyozta a KCK nyilatkozata. A kormány következetesen azt hangoztatja, hogy a tárgyalások csak abban az esetben kezdődhetnek újra, ha a PKK leteszi a fegyvert.

A török légierő július 24. óta légicsapásokat mér a PKK észak-iraki táboraira, válaszul a biztonsági erőit érő támadások megszaporodására. A kiújult fegyveres cselekmények az összeomlás szélére sodorták a Recep Tayyip Erdogan elnök által 2012-ben megkezdett tárgyalási folyamatot, bár formálisan egyik fél sem állt fel a tárgyalóasztaltól.

Az erőszakcselekmények hétfőn sem csitultak: négy rendőr halt meg a kurd lázadók által elkövetett pokolgépes merényletben a délkeleti Sirnak tartományban, egy katona pedig akkor halt meg, amikor kurd fegyveresek tüzet nyitottak a hadsereg egyik helikopterére.

Az Anadolu állami hírügynökség vasárnapi jelentése szerint a török légicsapásokban augusztus 1-jéig több mint 260 szélsőséges halt meg, köztük a PKK vezetőségéhez tartozók, és több mint négyszáz kurd lázadó sebesült meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik