Nagyvilág

Az aszály és a heves esőzés egyszerre csapott le Németországra

Noha Németország nagy részén kedden is tombol a hőség és a Duna egyik bajorországi szakaszán már a hajóközlekedés is leállt a súlyos aszály miatt, a nyugati régiókban több helyen heves esőzés okoz gondokat.

A Münster közelében fekvő Oeldéban éjjel pincéket öntött el és utakat mosott alá a hirtelen jött nagymennyiségű csapadék, és a viharban villamos vezetékek is megsérültek. A tűzoltókat csak éjfélig több mint 300 helyszínre riasztották. Az A2-es autópálya Oelde melletti szakaszát elárasztotta a víz egy időre, és az ítéletidő miatt az autópályán baleset is történt, amelyben öten megsérültek.

Bonn térségében a tűzoltóknak több mint 130 helyszínre kellett kivonulniuk, és az egykori nyugatnémet főváros mellett fekvő Meckenheimben le kellett zárni 40 utcát az özönvízszerű esőzés miatt.

A WDR regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint az Észak-Rajna-Vesztfália tartomány felett átviharzott front rendkívüli mennyiségű csapadékot hozott magával, a térségben a vihar idején óránként átlagosan 15-20 liter eső hullott minden egyes négyzetméternyi területre. A legnagyobb felhőszakadás a Güterslohnál fekvő Harsewinkelben volt, ott 67 liter eső esett négyzetméterenként, óránként. Más nyugati tartományokat sem kímélt meg az éjszakai vihar. Alsó-Szászország fővárosában, Hannoverben villámcsapás miatt kigyulladt egy lakóépület és egy raktár. Tűz ütött ki villámcsapás miatt az escherdei egykori bencés kolostor épületében is, és a Rajna-vidék-Pfalz tartománybeli Molzhainban egy lakóházban.

Nincs elég víz, nincs hajózás

Közben Németország több vidékén továbbra is nagy a meleg és a szárazság. Berlinben például 36 Celsius-fokos hőség várható, a Duna egyik bajorországi szakaszán pedig az alacsony vízállás miatt leállt a közlekedés. A Straubing és Vilshofen között “helyenként 1,55 méterre csökkent a vízállás, és így már egyetlen nagyobb hajó sem áthaladni” a több mint 30 kilométeres szakaszon – mondta a Passauer Neue Presse című lapnak Jürgen Schillinger, a regensburgi vízügyi és hajózási hivatal (WSV) munkatársa.

Egyébként Németországban a sorozatos hőhullámok mellett a tartós szárazság az idei nyár fő jellemzője, a német meteorológiai szolgálat (DWD) adatai szerint országosan a csapadékmennyiség június eleje óta a sokévi nyári átlagnak csupán az 54 százalékát teszi ki, és nagy változásra nemigen lehet számítani, mert az évszak több mint kétharmada már eltelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik