Nagyvilág

WP: A Fidesz a konzervatív bőrbe bújt szélsőjobb

orbán viktor torkoskodik (Array)
orbán viktor torkoskodik (Array)

A szélsőjobb nagy szakértője cikkében figyelmeztet: a hagyományos konzervatív pártok még veszélyesebbek, mint a Jobbik-félék, ha elkezdenek illiberális politikát művelni.

Legutóbb a brit Guardianben, most az amerikai Washington Postban osztotta meg gondolatait a holland szélsőjobb-szakértő, Cas Mudde professzor. A mostani eszmefuttatás lényege, hogy megkérdőjelezi a szélsőjobb-középjobb hagyományos kettéválasztást és felteszi a kérdést: miért ne lehetne egy mérsékelt jobboldali pártnak radikális a politikája, illetve egyáltalán mitől mondunk egy pártot szélsőségesnek. A példa persze nem más, mint a Fidesz és Orbán Viktor rendszere.

A cikk a Magyarországon már untig ismert epizódokkal kezdődik. Jön sorban az alkotmány átírása, az illiberálisozás, a halálbüntetés-vita, a migránsoknak szánt munkatáborok ötlete és végül persze a Nagy Déli Határkerítés. Külön kiemeli a Bálványosi Szabadegyetemen elmondott mostani “Európa az európaiaké” beszédét, ami miatt azt sugallja, ez már nem egy egyszerű konzervatív álláspont.

Egy kis előmosakodásként azt írja Mudde, hogy a Fidesz liberális vonalról jött át a jobboldalra, szavazóbázisa alapvetően a középosztály, tagja az Európai Néppártnak is. De a támogatók vagy kijelentések témakörén túl ott vannak a tettek. Felemlegeti, hogy először az MDF szavazóbázisát marta el a Fidesz, most ugyanez a terve a Jobbikkal, ezért szükséges a kemény retorika. Mudde itt teszi fel a kérdést: radikális jobbos párt lett a Fidesz vagy csak egy olyan párt, ami radikális jobbos szöveget lök?

A kérdésre kérdéssel válaszol: vajon megváltozott volna-e Magyarország alapvetően, ha a Jobbik lett volna hatalmon? Mudde szerint a Jobbik minden bizonnyal kilépett volna az Európai Unióból és a putyini Oroszországhoz közeledett volna, miközben aláaknázta volna a kisebbségek – a zsidók és romák – jogait. Mégis a Fideszt tartja nagyobb veszélynek, mert ők hatalmon vannak, a Jobbik meg ellenzékben.

A Fidesznek azonban van egy őrangyala, a már említett Európai Néppárt, ami pár ejnye-bejnyén kívül mindig elsimította a gondokat. Épp ez a veszély a liberális demokráciákra Mudde szerint: ha egy nagyobb szervezet megvéd egy illiberális politikát alkalmazó, amúgy középjobb pártot az EU-szankcióktól. Ezért is veszélyesebb, ha egy mainstream – kormányzati tapasztalatokkal is rendelkező – párt elindul az illiberalizmus ösvényén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik