Nagyvilág
orbán viktor torkoskodik (Array)

WP: A Fidesz a konzervatív bőrbe bújt szélsőjobb

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2015. 08. 10. 18:36

A szélsőjobb nagy szakértője cikkében figyelmeztet: a hagyományos konzervatív pártok még veszélyesebbek, mint a Jobbik-félék, ha elkezdenek illiberális politikát művelni.

Legutóbb a brit Guardianben, most az amerikai Washington Postban osztotta meg gondolatait a holland szélsőjobb-szakértő, Cas Mudde professzor. A mostani eszmefuttatás lényege, hogy megkérdőjelezi a szélsőjobb-középjobb hagyományos kettéválasztást és felteszi a kérdést: miért ne lehetne egy mérsékelt jobboldali pártnak radikális a politikája, illetve egyáltalán mitől mondunk egy pártot szélsőségesnek. A példa persze nem más, mint a Fidesz és Orbán Viktor rendszere.

A cikk a Magyarországon már untig ismert epizódokkal kezdődik. Jön sorban az alkotmány átírása, az illiberálisozás, a halálbüntetés-vita, a migránsoknak szánt munkatáborok ötlete és végül persze a Nagy Déli Határkerítés. Külön kiemeli a Bálványosi Szabadegyetemen elmondott mostani “Európa az európaiaké” beszédét, ami miatt azt sugallja, ez már nem egy egyszerű konzervatív álláspont.

Egy kis előmosakodásként azt írja Mudde, hogy a Fidesz liberális vonalról jött át a jobboldalra, szavazóbázisa alapvetően a középosztály, tagja az Európai Néppártnak is. De a támogatók vagy kijelentések témakörén túl ott vannak a tettek. Felemlegeti, hogy először az MDF szavazóbázisát marta el a Fidesz, most ugyanez a terve a Jobbikkal, ezért szükséges a kemény retorika. Mudde itt teszi fel a kérdést: radikális jobbos párt lett a Fidesz vagy csak egy olyan párt, ami radikális jobbos szöveget lök?

A kérdésre kérdéssel válaszol: vajon megváltozott volna-e Magyarország alapvetően, ha a Jobbik lett volna hatalmon? Mudde szerint a Jobbik minden bizonnyal kilépett volna az Európai Unióból és a putyini Oroszországhoz közeledett volna, miközben aláaknázta volna a kisebbségek – a zsidók és romák – jogait. Mégis a Fideszt tartja nagyobb veszélynek, mert ők hatalmon vannak, a Jobbik meg ellenzékben.

A Fidesznek azonban van egy őrangyala, a már említett Európai Néppárt, ami pár ejnye-bejnyén kívül mindig elsimította a gondokat. Épp ez a veszély a liberális demokráciákra Mudde szerint: ha egy nagyobb szervezet megvéd egy illiberális politikát alkalmazó, amúgy középjobb pártot az EU-szankcióktól. Ezért is veszélyesebb, ha egy mainstream – kormányzati tapasztalatokkal is rendelkező – párt elindul az illiberalizmus ösvényén.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.