Nagyvilág

Sikert arattak a felmelegített náci megnyilvánulások menekültügyben

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 08. 10. 19:30

A brit sajtóban azon kísérleteztek, mi történik, ha a náci propagandában a zsidó szót menekültre, Németországot Angliára cserélik és bedobják a kommentelők közé. Megdöbbentő az eredmény.

Nemcsak Magyarországon, hanem Nagy-Britanniában is aggasztó mértékben kezd elharapózni a gyűlöletbeszéd a menekültügyben – derül ki abból a kísérletből, amiről az Independent számolt be. A lap szerint különösen a Daily Mailben köszön vissza a menekültellenes propaganda, de már David Cameron miniszterelnök is a szélsőjobbot jellemző hangnemet enged meg magának.

Két, ezt ellenző csoport vett néhány hírhedt náci idézetet a hitleri Németország idejéből, kicserélték bennük a „zsidó” szót „migránsra”, Németországot Angliára, majd cikkek alá kommentelték és megnézték, milyen tetszést arat. Arra voltak kíváncsiak, mennyire normalizálódott a közbeszédben a menekülteket elembertelenítő beszédmód.

„Ez egy vagy-vagy küzdelem a migránsok ellen. Minden félmegoldás a saját pusztulásunkhoz vezet. Nincs más választás, mint könyörtelen harcot vívni ellenük, minden lehetséges módon” – ez a bejegyzés 193 tetszésnyilvánítást és mindössze hat elutasítást kapott a Daily Mail kommentfelületén. „Ha a migránsok harcolni akarnak velünk, hát rendben van – ezt akarjuk már jó ideje. Nincs többé hely a világon a migránsoknak. Ők vagy mi, valamelyikünknek menni kell” – ez a komment ötvenöt pozitív szavazatot kapott, míg negatívat egyet sem.

Majd Adolf Hitlert is idézték, mindkétszer nagy tetszést aratva – az egyik bejegyzés szerint a rend az, hogy a Mindenható sem segít azokon, akik nem tudják magukat megsegíteni, a másik szerint, ha nem küzdenek a végsőkig, ötszáz év múlva Angliában már csak nyomokban találják meg Istent. A náci kommentekre összesen 480 pozitív és mindössze 16 negatív szavazat jött.

A kísérletet végzők azt írták: az elmúlt hetekben megdöbbentette őket a menekültekről szóló vita hangneme, főleg az, hogy nem emberként, gyűlölködve beszélnek róluk. Meg akarták mutatni, hogy milyen könnyen válhat a gyűlöletbeszéd elfogadottá és azt, hogy fontos, hogy előítéletek helyett az emberekre és a tényekre koncentráljunk.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.