Nagyvilág

Robbant az akna, egyre feszültebb a helyzet a két Korea között

kim dzsong un (Array)
kim dzsong un (Array)

Észak-Koreát tette felelőssé és megtorlással fenyegetőzött Szöul amiatt, hogy a két ország határán húzódó demilitarizált övezetben, Padzsu város közelében a múlt héten aknarobbanás történt, amely súlyosan megsebesített két dél-koreai katonát.

A dél-koreai hadsereg illetékese hétfői sajtótájékoztatóján közölte: bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy észak-koreai katonák nemrég átlépték a demarkációs vonalat, és aknákat helyeztek el a közelében. Leszögezte, Phenjan “ezért még nagyon megfizet”.

“Nyomatékosan elítéljük ezt a gyáva cselekedetet, amely elképzelhetetlen lenne egy rendes hadseregben” – mondta Ku Hong Mo vezérőrnagy, a dél-koreai vezérkar egyik tagja. Hozzátette, hogy ezzel Phenjan megsértette az 1950 és 1953 közötti koreai háborút lezáró tűzszüneti megállapodást.

A Szöultól 50 kilométerre északra fekvő Padzsu közelében rutin járőrözésre indult egy dél-koreai egység múlt kedden, s eközben érte a robbanás. Az egység két katonája súlyosan megsebesült: egyikük egyik lábát, egy másik mindkét lábát elveszítette. A dél-koreai fenyegetésre valószínűleg hasonló válasz érkezik Észak-Koreából, s könnyen elképzelhető, hogy emiatt tovább nő majd a feszültség a Koreai-félszigeten.

A tűzszüneti megállapodás betartását ellenőrző amerikai hadsereg ugyancsak elítélte az incidenst, és kijelentette, hogy Phenjan megsértette a fegyvernyugvást. Amerikai tisztségviselők azt mondták, találkozóra hívják az észak-koreai illetékeseket.

Az aknát olyan területen telepítették, amelyet korábban megtisztítottak a hasonló robbanószerkezetektől, és a talaj szerkezete kizárja, hogy a máshol telepített aknák eső vagy a föld meglazulása hatására erre a területre kerüljenek – magyarázta a dél-koreai hadsereg illetékese. Emellett a robbanás után talált repeszeken jellegzetesen Észak-Korea által használt festékre bukkantak – tette hozzá.

A két Korea között az utóbbi hónapokban ismét feszültté vált a viszony egyrészt annak nyomán, hogy az ENSZ irodát nyitott Szöulban az emberi jogok észak-koreai helyzetének megfigyelésére, másrészt amiatt, hogy Phenjan elutasította több, az országban őrizetbe vett dél-koreai elengedését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik