Nagyvilág
Tájfun (Array)

Rengeteg emberéletet követelt a kínai tájfun

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 08. 10. 06:14

Legalább 14 halottja van már a Soudelor tájfunnak Kelet-Kínában, további négy embert a legsúlyosabban érintett Vencsou városban még nem találnak.

A tengeren hatalmas hullámokat verő, szélviharral, felhőszakadással kísért trópusi ciklon Csöcsiang tartomány keleti partvidékén okozta a legnagyobb kárt. A halálos áldozatokat vagy elmosták az áradások, vagy a heves esőzések miatt összeomlott házak alatt, illetve földcsuszamlások következtében vesztették életüket.

Egyes helyeken a csapadékmennyiség 120 éves rekordja dőlt meg, voltak megyék, ahol két és fél nap alatt 700 milliméter eső esett. Bizonyos településeket 4 méter magasan ellepett a hirtelen lezúdult víztömeg. Csak Vencsou városban több mint 50 ezer mentőt mozgósítottak.

A tájfun csaknem 1,6 millió embernek okozott kárt, és Csöcsiangban 189 ezer embert kellett a lakóhelyéről biztonságosabb környezetbe költöztetni. Több mint 220 ház dőlt romba, 272 út rongálódott meg és 43 600 hektár területen keletkezett kár a terményben. 785 ezer háztartásban szűnt meg átmenetileg az áramszolgáltatás. A közvetlen anyagi kárt 4 milliárd jüanra (182,4 milliárd forint) becsülték.

Kína idei 13. tájfunja Tajvanból érkezett vasárnap reggel Fucsienbe, ahonnan a szomszédos Csöcsiang, Csianghszi és Anhuj tartományokba vonult tovább. A délkeleti Fucsien székvárosában több mint 10 ezer fát csavart ki az erős szél, az utakon hömpölygő víz miatt leállt a közlekedés. A tartományban elővigyázatosságból 163 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát, 3 millió lakásban nem volt villany.

Fucsienben három repülőteret zártak be, több mint 530 járatot töröltek. 191 expresszvonat ugyancsak nem indult el. Hat autópályán állították le a közlekedést. Anhujban több mint 10 ezer embert evakuáltak a tájfun útjából, Csiangsziban turistacélpontokat zártak be.

A Soudelor Tajvan szigetén hat halottat hagyott maga után, 4 embert még eltűntként tartanak nyilván, a sérültek száma ott 102 volt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.