Nagyvilág

Rengeteg emberéletet követelt a kínai tájfun

Tajfun(960x640).jpg (Array)
Tajfun(960x640).jpg (Array)

Legalább 14 halottja van már a Soudelor tájfunnak Kelet-Kínában, további négy embert a legsúlyosabban érintett Vencsou városban még nem találnak.

A tengeren hatalmas hullámokat verő, szélviharral, felhőszakadással kísért trópusi ciklon Csöcsiang tartomány keleti partvidékén okozta a legnagyobb kárt. A halálos áldozatokat vagy elmosták az áradások, vagy a heves esőzések miatt összeomlott házak alatt, illetve földcsuszamlások következtében vesztették életüket.

Egyes helyeken a csapadékmennyiség 120 éves rekordja dőlt meg, voltak megyék, ahol két és fél nap alatt 700 milliméter eső esett. Bizonyos településeket 4 méter magasan ellepett a hirtelen lezúdult víztömeg. Csak Vencsou városban több mint 50 ezer mentőt mozgósítottak.

A tájfun csaknem 1,6 millió embernek okozott kárt, és Csöcsiangban 189 ezer embert kellett a lakóhelyéről biztonságosabb környezetbe költöztetni. Több mint 220 ház dőlt romba, 272 út rongálódott meg és 43 600 hektár területen keletkezett kár a terményben. 785 ezer háztartásban szűnt meg átmenetileg az áramszolgáltatás. A közvetlen anyagi kárt 4 milliárd jüanra (182,4 milliárd forint) becsülték.

Kína idei 13. tájfunja Tajvanból érkezett vasárnap reggel Fucsienbe, ahonnan a szomszédos Csöcsiang, Csianghszi és Anhuj tartományokba vonult tovább. A délkeleti Fucsien székvárosában több mint 10 ezer fát csavart ki az erős szél, az utakon hömpölygő víz miatt leállt a közlekedés. A tartományban elővigyázatosságból 163 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát, 3 millió lakásban nem volt villany.

Fucsienben három repülőteret zártak be, több mint 530 járatot töröltek. 191 expresszvonat ugyancsak nem indult el. Hat autópályán állították le a közlekedést. Anhujban több mint 10 ezer embert evakuáltak a tájfun útjából, Csiangsziban turistacélpontokat zártak be.

A Soudelor Tajvan szigetén hat halottat hagyott maga után, 4 embert még eltűntként tartanak nyilván, a sérültek száma ott 102 volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik