Nagyvilág

Nem mer nem bocsánatot kérni a japán kormányfő

Abe-Sindzo(210x140).jpg (Array)
Abe-Sindzo(210x140).jpg (Array)

Mindig nagy fejtörés megy Japánban azon, hogy a szomszédos országoknak kedvezzenek a világháborús kormányfői beszédben, vagy a keménységet váró szavazóknak. Most talán mindenki megkapja, amit akar.

A belföldi bírálói és szomszédos országok által revizionizmussal vádolt Abe Sindzó japán kormányfő beszédében várhatóan szerepelni fog a bocsánatkérés és az agresszió kifejezés a világháborús fegyverletétel 70. évfordulóján – jelentette hétfőn az NHK japán közszolgálati televízió. A beszéd eredeti vázlatában még nem szerepelt a bocsánatkérés kifejezés, és ez nyilván feldühítette volna Kínát és Dél-Koreát, ahol nem felejtették el azokat a keserű élményeket, amik Japán brutális megszálló múltjához kötődnek.

A japán miniszterelnöki kabinet által az augusztus 15-i évforduló előtt egy nappal jóváhagyandó Abe-nyilatkozatot még nem öntötték végleges formába, de legújabb verziójában már szerepelnek a bocsánatkérés, az agresszió, a mély megbánás és a gyarmati uralom kifejezések.

Az anno japán megszállás alá került Kína és Dél-Korea korábban élesen tiltakozott, amiért szerintük Abe egyes kijelentéseivel megpróbálta kicsinyíteni vagy tagadni a Japán által okozott sérelmeket. Az is botrányt okozott, hogy a miniszterelnök felvetette a korábbi japán kormányok által tett bocsánatkérő nyilatkozatok felülvizsgálatát, illetve egyes kijelentéseiben eltért az azokban használt kifejezésektől, így például nem használta az agresszió szót.

Legyetek már felnőttek!

Pak Gun Hje dél-koreai elnök hétfőn felszólította Abét, hogy egyértelműen álljon ki a bocsánatkérés mellett, “mutassa meg, hogy a japán kormány felnőtt módjára viselkedik, amikor megpróbál új lendületet adni a szomszédos országokhoz, köztük hozzánk fűződő viszonyának”.

 Abe Sindzó

Az NHK szerint Abe nyilatkozata – amit a két kormánypárt, a konzervatív Liberális Demokrata Párt és a pacifista Új Komeitó vezető politikusaival együttműködve fogalmaznak meg – követni fogja a korábbi bocsánatkérő dokumentumokban használt kifejezéseket, és arra vonatkozó ígéretet is tartalmaz majd, hogy Japán a múltból tanulva soha többé nem fog háborút viselni.

Megfigyelők szerint Abe kerülni akarja, hogy a nyilatkozat ismét feszültségeket okozzon az elmúlt hónapokban látványosan enyhülést mutató japán-kínai és japán-dél-koreai kapcsolatokban. Emellett vélhetően az is szerepet játszik a hangnemváltásban, hogy az Egyesült Államok kibékülésre szólította fel a történelmi kérdések miatt borús viszonyú két szövetségesét, Tokiót és Szöult.

A szavazókra is figyelni kell

Ugyanakkor Nakano Koicsi, a tokiói Sophia Egyetem tanára a Reutersnek azt is kiemelte: elképzelhető, hogy Abe beszédében bár használni fogja az említett kifejezéseket, azokat a korábbi bocsánatkérésektől eltérő kontextusba helyezi majd. A kormányfőnek nemcsak a szomszédos országok, hanem saját konzervatív támogatóinak nézeteit is figyelembe kell vennie a szöveg megfogalmazásakor, márpedig utóbbiak közül sokan úgy érzik, hogy Tokió már épp elégszer kért bocsánatot 70 évvel ezelőtti tetteiért.

A bukása óta Amerika-ellenes, illetve orosz- és Kína-barát kijelentéseiről ismert Hatojama Jukió volt japán kormányfő egy kínai fórumon vasárnap leközölt videóban arra szólította fel Abét, hogy nézzen szembe a múlttal, ismerje el a japán agressziót és kérjen bocsánatot a szigetország áldozataitól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik