Nagyvilág

Másfélezer menekültet mentettek ki a tengerből a görög hatóságok

menekultek-gorogorszagban(210x140).jpg (Array)
menekultek-gorogorszagban(210x140).jpg (Array)

Főleg Szíriából érkeztek. Görögország segítséget vár, azt mondják: nincs megfelelő infrastruktúrájuk a helyzet kezelésére.

Az elmúlt három napban 1417 menekültet mentett meg a görög parti őrség az Égei-tenger keleti részén fekvő szigetek közelében – tudósít az MTI.

Az embereket Leszbosz, Kósz, Híosz, Számosz és Agathoniszi partjainál vették fel a hatóságok hajóira. Ők javarészt a polgárháború sújtotta Szíriából érkeztek, Svédország és Norvégia felé szeretnének továbbutazni – közölte a parti őrség egy munkatársa.

Az ENSZ múlt héten közzétett adatai szerint az idei év első felében Görögországba 124 ezren érkeztek a Földközi-tengeren keresztül. Az előző év hasonló időszakához képest nyolc és félszeresére nőtt a Görögországba érkezők száma. A hatóságok júliusig több mint 156 ezer embert vettek őrizetbe.

Kósz szigetére ellátogatott a német parlament zöld párti alelnöke, Claudia Roth, aki azt mondta: Görögország nem képes kezelni a humanitárius helyzetet. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök is kérte korábban az Európai Unió segítségét arra hivatkozva, hogy országa infrastruktúrája nem képes megbirkózni a menekülők ezreivel.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik