Nagyvilág

Durva lövöldözés volt Fergusonban az évfordulón

ferguson(1)(960x640).jpg (Array)
ferguson(1)(960x640).jpg (Array)

Több rendőri és civil sérültje is volt annak az összecsapásnak, ami az amerikai városban robbant ki Michael Brown agyonlövésének első évfordulóján. Rendkívüli állapotot hirdettek ki a városban.

Újabb lövések dördültek el az amerikai Fergusonban az évfordulós megemlékezés végén, vasárnap sötétedés után, a rendőrség szerint három civil és három rendőr megsérült. A missouri városban több százan emlékeztek meg arról, hogy egy fehér rendőr egy évvel ezelőtt agyonlőtte a fegyvertelen afroamerikai Michael Brownt. Már délután is lövések dördültek el, a rendőrség egyelőre nem tudja, hogy ki lőtt.

A demonstráció végén összetűzés tört ki a rendőrség és a tüntetők között. Az incidens úgy kezdődött, hogy többtucat tüntető akadályozta a közlekedést, és betört több ablakot azon az utcán, ami a tavalyi zavargások egyik fő helyszíne volt. A rohamrendőrség beavatkozott, és megpróbálta feloszlatni a tömeget. A rendőröket a tüntetők kövekkel és palackokkal dobálták meg, majd lövések is eldördültek. 56 embert őrizetbe vettek, sőt kihirdették a rendkívüli állapotot is.

Lázítók

Jon Belmar, St. Louis megye rendőrfőnöke szerint “lázítók” két csoportja keveredett tűzharcba egymással, legkevesebb hatan tüzeltek, legalább negyvenszer. Az egyik fegyverest egy parkolóban négy civil ruhás rendőr megpróbálta feltartóztatni, akik egy jelöletlen, de vörös-kék rendőrségi fényjeleket használó autóval szálltak ki a helyszínre. A 18 éves Tyrone Harris egy lopott, 9 milliméteres pisztollyal tüzet nyitott az autóra, majd az ezt követő üldözés során súlyosan megsebesült. Állapota válságos.

Belmar szerint “a lövöldözők bűnözők, nem tüntetők voltak”. A négy rendőrt a szokásos eljárásnak megfelelően felmentették a szolgálat alól. Egyikük sem viselt testkamerát, semelyikük sem sérült meg súlyosabban. Emellett egy 17 és egy 19 éves fiatalt hétfőre virradóra egy autóból lőttek meg annak az emlékhelynek a közelében, amit Brown halálának helyszínén hoztak létre. Bár mindketten mellkasi sebesülést szenvedtek, egyikük állapota sem életveszélyes.

 

Az esettől függetlenül jogtalan fegyverhasználat és a letartóztatással való szembeszállás miatt vádat emeltek egy 17 éves gyanúsított ellen. A bíró 100 ezer dolláros óvadékot szabott ki rá. Loretta Lynch igazságügyi miniszter hétfőn elítélte az erőszakot, beleértve az erőszakos rendőri fellépést is. “Ahogy azt az elmúlt hónapokban és években láthattuk, az erőszak nemcsak elhomályosítja a békés tüntetések üzeneteit, de veszélybe sodorja a közösséget és a rendőröket is, akik azt igyekeznek megvédeni” – jelentette ki Lynch.

A vasárnapi zavargások során legkevesebb három rendőr is megsérült. Egyiküket téglával arcon dobták, két másikat pedig paprikaspray-vel fújtak le. A fergusoni tüntetések szervezői hétfőre polgári engedetlenséget hirdettek. Vasárnap a legkülönbözőbb korosztályokat és “faji csoportokat” képviselő békés tüntetők négy és fél perces csenddel emlékeztek meg Michael Brown haláláról és arról, hogy holtteste négy és fél órán át hevert az utcán 2014. augusztus 9-én. A megemlékezés végén két fehér galambot röptettek fel.

Ferguson – úgy tűnik – örök

Brown lelövése hatására tavaly hetekig tartó, erőszakba torkolló zavargások törtek ki. A tiltakozások kiújultak, miután novemberben a vádesküdtszék úgy döntött, nincs törvényi alapja vádat emelni a rendőr Darren Wilson ellen. Egy igazságügyi minisztériumi vizsgálat viszont megállapította, hogy a fergusoni rendőrség gyakran megsértette a helyi fekete többség jogait.

A fergusoni ügy és az azt követő hasonló esetek ráirányították a figyelmet az Egyesült Államokban arra, hogy fehér rendőrök gyakran alkalmaznak fegyvert fegyvertelen feketék ellen. Az egy évvel ezelőtti fergusoni haláleset nyomán országos mozgalom indult “A fekete életek számítanak” jelmondattal. Résztvevői a kisebbségekkel szembeni rendőri bánásmód javítását követelték. Fergusonban a város azóta lemondott fehér bőrű gazdasági igazgatójának, rendőrfőnökének és bírójának hivatalát azóta afroamerikai tisztségviselők töltik be.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik