Nagyvilág

Orosz embargó: alig tudják lefoglalni az élelmiszereket

putyin óvszer (Array)
putyin óvszer (Array)

Oroszországnak a Fehéroroszországgal és Kazahsztánnal közös határszakaszán a szankciós termékeknek csupán 20 százalékát tudják lefoglalni a szakértők becslése szerint.

A Roszszelhoznadzor orosz szövetségi állategészségügyi és növényvédelmi szolgálat adatai szerint az év eleje óta 283 esetben sikerült megakadályozni, hogy behozatali szankciókkal sújtott élelmiszerek jussanak be Oroszországba.

Ennek oka a TASZSZ jelentése szerint az, hogy nincs vámellenőrzés a két szomszédos országgal közös határon, csak a Roszszelhoznadzornak vannak ellenőrző pontjai, de ezekből sincs sok. A fehérorosz határon 6, a Kazahsztánnal közös határszakaszon 35 van, tehát nagyon sok átkelőhelyen nincs. Azok a szállítók, akik behozatali szankciókkal sújtott termékeket akarnak bejuttatni Oroszországba, könnyedén megtehetik ezt a Roszszelhoznadzor ellenőrző pontjait elkerülve.

Az orosz szakhatóság ezért azt tervezi, hogy növeli jelenlétét a határokon, és reményei szerint rövidesen az embargó sújtotta termékek legalább 50 százalékát sikerül “lekapcsolni”. Vlagyimir Putyin július 29-én írta alá azt az elnöki rendeletet, amelynek értelmében csütörtöktől megkezdődött az orosz élelmiszerembargó alá eső termékek megsemmisítése.

Ennek keretében például Szmolenszk városában több mint 55 tonna görög eredetű nektarint és őszibarackot, továbbá 6 tonna paradicsomot zúztak össze traktorokkal. Moszkvában 28 tonna lengyel almát és paradicsomot, valamint 9 tonna sárgarépát semmisítettek meg. Belgorodban pedig 10 tonna sajtot ástak el egy lőtéren. 

Az EU tavaly júliusban hozta meg Oroszország elleni szankciós döntését. Az intézkedések értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt (egyébként kettős rendeltetésű) termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia exportálását Oroszországba.

Válaszul tavaly augusztus 6-án Vlagyimir Putyin orosz államfő aláírta azt az utasítást, amellyel tilalmat rendelt el egyes élelmiszerek behozatalára az Európai Unió tagállamaiból, valamint Norvégiából, Kanadából, az Egyesült Államokból és Ausztráliából. Az embargó egyebek között a marha-, disznó- és csirkehúsra, valamint gyümölcsökre, sajtokra, tejtermékekre vonatkozik. Az orosz importtilalom csaknem 9 milliárd dollár értékű terméket érint.

Alekszandr Tkacsov orosz mezőgazdasági miniszter a Rosszija 24 orosz állami hírtelevízióban arról beszélt, hogy idén az orosz élelmiszerimport értéke 25 milliárd dollárra csökken a tavalyi 45 milliárd dollárról.

A miniszter azt mondta, hogy az embargó alá eső külföldi mezőgazdasági termékeket jórészt hazai gyártóknak sikerült helyettesíteniük, de nőtt a Független Államok Közössége (FÁK) országaiból, Latin-Amerikából és Ázsiából származó import. A korábban az Európai Unióból, az Egyesült Államokból és Ausztráliából származó húst például brazil, fehérorosz, paraguayi és argentin váltotta fel. A norvég és európai halat izlandi, kínai és chilei helyettesíti. A korábbi európai tejimportot pedig gyakorlatilag teljes egészében kiváltották a fehérorosz szállítások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik