Nagyvilág

Amerika megállás nélkül bombázza az Iszlám Államot

iszlám állam kivégzés (Array)
iszlám állam kivégzés (Array)

Az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció szombaton tizenkilenc légitámadást hajtott végre Szíriában és Irakban az IÁ állásai ellen, miközben heves harcok folytak a dzsihadisták által két nappal korábban elfoglalt el-Karjatein városnál.

Az amerikai egyesített parancsnokság washingtoni bejelentése szerint a legnagyobb erejű csapásokat al-Haszaka városnál mérték, ahol elpusztították az IÁ kilenc hadállását, eltaláltak három bunkert és egy fegyverraktárt. Több célpont ellen támadtak Aleppó, Rakka és Deir ez-Zór közelében. Iraki területen is csapást mértek a koalíció gépei, kilenc helyszínen megsemmisítették az iszlám szélsőségesek taktikai egységeit, járműveit, harci felszereléseit.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szombati beszámolója szerint ezen a napon heves harcok folytak a dzsihadisták által két nappal korábban elfoglalt el-Karjatein városnál az IÁ fegyveresei és a szíriai hadsereg erői között. Keresztény családok százai menekülnek a környékről – jelentette a londoni központú emigráns csoport.

El-Karjatein jelentőségét az adja, hogy az ókori virágzása idején Palmüraként ismert közép-szíriai városba, Tadmurba vezető út mentén fekszik, és ellenőrzése révén csapatokat, továbbá utánpótlást lehet eljuttatni a térségbe. A dzsihadisták május 21-én vonták felügyeletük alá Tadmurt, rátéve így a kezüket az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított műemlékekre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik