Nagyvilág

A kurdok vezetője tűzszünetet szeretne

kurdok (Array)
kurdok (Array)

Fegyvernyugvásra szólította fel a Kurdisztáni Munkáspárt, a PKK lázadó szervezetet.

“A PKK-nak azonnal le kell vennie az ujját a ravaszról, és ki kell nyilvánítania, hogy ismét tiszteletben fogja tartani a tűzszünetet” – hangsúlyozta Selahattin Demirtas, a júniusi parlamenti választások nyomán a törvényhozásba első alkalommal bekerült Népi Demokratikus Párt (HDP) társelnöke egy béketüntetésen, a kelet-törökországi Van tartományban.

Demirtas egyúttal a török kormányt is arra kérte, hogy hagyjon fel a lázadószervezet elleni katonai műveletekkel és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz. A kurd vezető csütörtökön Brüsszelben járt, ahol arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el a török hadseregnek a PKK ellen folytatott támadásait, az Európai Uniótól pedig azt követelte, hogy sürgesse tűzszünet bevezetését.

A török kormány és a kurd lázadók között 2013 óta érvényben lévő tűzszünet július 24-i visszavonása óta a PKK és a török rendőrség legalább 20 tagja vesztette életét. Pénteken hatan haltak meg Törökország főleg kurdok lakta délkeleti részén a biztonsági erők és a lázadók összecsapásaiban. A török hadsereg az utóbbi két hétben több légicsapást végrehajtott a PKK észak-iraki állásai ellen, miközben Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetet támadja.

Törökországban a kurd lázadók, a radikális baloldali szervezetek, valamint a dzsihadisták ellen két hete indított rendőrségi művelet során már 1600 embert vettek őrizetbe, akik közül 314-et helyeztek előzetes letartóztatásba. A török börtönökben jelenleg majdnem 4 ezren raboskodnak a PKK-val vagy ahhoz közel álló szervezetekkel való kapcsolat miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik