Nagyvilág

Rápirított az ENSZ Franciaországra

la manche (Array)
la manche (Array)

A Menekültügyi Főbiztosság szerint röhej, ahogy a franciák kezelik a calais-i válságot, ami korántsem olyan súlyos, mint amilyennek beállítják.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) arra szólította fel pénteken Franciaországot, hogy dolgozzon ki sürgősségi tervet a Csatorna-alagút francia oldalán kialakult menekültválság kezelésére. A szervezet már az utóbbi évben is “sürgős, átfogó és tartós válaszintézkedéseket sürgetett Európa, de elsősorban a francia hatóságok részéről” a La Manche partján fekvő Calais-ban egyre súlyosbodó válság miatt, és ezt ismétli meg most is – jelentette ki Vincent Cochetel, az UNHCR európai igazgatója.

Hozzátette, a kormánynak a természeti katasztrófákra elkülönített költségvetési keretből kellene forrásokat felszabadítania a calais-i menekültügyi helyzet kezelésére. Cochetel szerint olyan, kisebb volumenű válsághelyzetről van szó, amit könnyedén meg lehetne oldani, ha a párizsi kormány hajlandó lenne rá. “Ez kezelhető helyzet” – mondta.

Az UNHCR igazgatója emellett Nagy-Britanniát is bírálta együttműködése hiányáért. “Arra szólítjuk fel Nagy-Britanniát és az Európai Unió többi országát, hogy működjenek együtt az illetékes francia hatóságokkal” – mondta Cochetel.

Calais-ban mintegy 3000 menekült vár a kedvező alkalomra, hogy vonatokra vagy kamionokra felkapaszkodva átjusson a brit oldalra. A Csatorna-alagút francia oldalán felállított rögtönzött sátortáborokban Cochetel szerint “megdöbbentő körülmények” uralkodnak. A tisztviselő “riasztónak” nevezte, hogy már legalább tíz bevándorló halt meg a La Manche-on való átkelés közben. A mintegy ötven kilométer hosszú alagúton az elmúlt hetekben több ezer alkalommal tettek kísérletet arra, hogy átjussanak Franciaországból Nagy-Britanniába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik