Nagyvilág

Nekimegy az ENSZ a szír vegyifegyvereknek

vegyifegyver (Array)
vegyifegyver (Array)

Igaz, hogy elvitték az összes vegyifegyvert Szíriából, de attól még nem vontak senkit sem felelősségre a használatukért.

2013 szeptemberének elején hajszálon múlott a nemzetközi intervenció Szíriában, miután gyaníthatóan Bassar el-Aszad rezsimje vegyifegyvereket vetett be Damaszkusz elővárosában. A támadásnak rengeteg áldozata volt, és az Egyesült Államok korábban azt közölte, vörös vonal lesz a konfliktusban, ha bármelyik fél beveti a kémiai hadviselést.

Az oroszok közvetítésére azonban sikerült elérni, hogy Aszadék beengedték a vegyifegyverekkel foglalkozó nemzetközi szervezet embereit, akik összeszedték az ország 1180 tonnányi kémiai fegyverét, hajóra pakolták őket, majd elvitték megsemmisíteni. A katonai beavatkozás elmaradt, de az ENSZ most határozatot hozott arról, hogy ettől függetlenül ki kell vizsgálni, ki, miért és mikor vetett be vegyifegyvert a polgárháborúban – írja a BBC.

Ritka dolog történt ráadásul: a határozat úgy ment át, hogy az oroszok és az amerikaiak megállapodtak a szövegében, így egyhangúlag mind a 15 tag elfogadta azt a Biztonsági Tanácsban. “Ez egy világos és erőteljes üzenetet küld indazoknak, akik részt vettek a vegyifegyverek bevetésében Szíriában” – mondta a szavazás után Samantha Power, amerikai ENSZ-nagykövet. Hozzátette, a szavazáskor mutatott egységben kéne eljárni a szír krízis megoldásában is.

Persze a helyzet azért nehéz, mert Aszad szövetségese Oroszország, és sok vegyifegyvertípus csak az ő kezében volt, csak az ő egységei vethették be, a felkelők nem. Ezért volt óvatos Moszkva a határozat támogatásában is. Persze az oroszok is sejthetik, hogy hiába juthatnak be a jövőben Szíriába a nemzetközi vizsgálóbizottság tagjai, hiába engedi nekik ezt az Aszad-kormány, az ország felét uraló lázadók, legfőképp az Iszlám Állam nem fogja tárt karokkal várni őket. Így mire a felelősséget megállapíthatják, évek is eltelhetnek. Büntetést pedig nem is jelöltek ki a határozatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik