Nagyvilág

Extrémista zsidók – Egy új életveszélyes mozgalom Izraelben

Izraelben az elmúlt hetekben több merényletet is elkövettek zsidó vallási szélsőségesek. Az erősödő izraeli extrémista csoportokról a Ynetnews izraeli hírportál számolt be cikkében.

Néhány héttel ezelőtt a ciszjordániai palesztin Duma falujában szélsőségesek felgyújtottak két házat. A tűzben egy palesztin kisbaba meghalt. A falakon „price tag” árcédulázó graffitiket találtak, melyből a hatóságok egyből tudták, szélsőséges izraeliták követték el a merényletet. A zsidó szélsőségesek egyébként nemcsak a palesztinokat, de a Ciszjordániában illegálisan létrehozott telepek kiürítéséért felelős hatóságokat is támadják – írja a ynetnews.com.

Ezeket a merényleteket és magát a csoportot is Árcédulának, „Price-Tag”-nek nevezi a közvélemény.

A Sin Bétnek, az izraeli belbiztonsági szolgálatnak tavaly óta egy újfajta pusztító betegséggel kell megbirkóznia, erőszakos és visszataszító fenyegetéssel, mely minden eddigi elődjét fölülmúlja. Olyan zsidó fiatalok csoportjáról van szó, akiket egy fanatikus, anarchista, anticionista ideológia fűz össze. Alapvető céljuk, hogy elpusztítsák – az ő szavaikkal élve – “a cionisták államát” és helyette létrehozzanak egy szent királyságot. A Sin Bét terrorszervezetként tekint a csoportra, mely szándékaival és céljaival az izraeli társadalom alapjait ássa alá.

Fotó: Europress/AFP/Jaafar Ashtiyeh

Szítani a feszültséget

A dumai gyilkosság jól szemlélteti a csoport ideológiai felfogását és működési elvét. A palesztin családra mért merénylet nem bosszú volt. Szándékosan ellenségeskedést akartak vele szítani a közösségek között, lángba akarták borítani az egész régiót, hogy ezzel leszámolhassanak a cionista rezsimmel, ami a meglátásuk szerint “késlelteti a megváltás bekövetkeztét”. Hogy elérjék a céljaikat, a szélsőséges csoport tagjai képesek feláldozni a saját életüket és nem riadnak el a gyilkosságtól sem. Egy kis csoporttal állunk szemben, ami forradalmi tervei részeként különösen véres terrortámadásokat hajt végre.

Nem ismerik el a rabbinikus hatóságokat, ugyanakkor a rabbik sem értenek egyet az ideológiájukkal. Mindössze pár tucat fiatalról van szó, néhányuk még nem is nagykorú, a legidősebbek 22 és 23 évesek. Az ország különböző részeiből érkeztek, nem köti őket össze különösebb dolog, csupán az, hogy mind elhagyták a családjukat, kiléptek az iskolából és Júdea vagy Szamaria hegyes vidékein élnek. Nincs állandó tartózkodási helyük, napi rendszerességgel egyik helyről a másikra vándorolnak. Bevetési elveiket a bnei braki Mose Obrah írása foglalja össze, aki részt vett a tabghai Kenyérszaporítás-bazilika felgyújtásában. Az izraeli társadalom gyenge pontjait célozták meg, így akarják káoszba dönteni, majd teljesen megsemmisíteni az országot.

Fotó: Europress/AFP/Menameh Kahana

Káoszba dönteni az országot

Öt fő pont teljesítése mentén szeretnék véghez vinni a tervüket: konfliktust akarnak gerjeszteni a Templom-hegyen, száműznék a gójokat, úgy, hogy arab otthonokat égetnek fel, megszüntetnék a bálványimádást, azzal, hogy templomokat és mecseteket gyújtanak lángra, vallási kényszert alkalmaznának, valamint felszámolnák a kormányzati rendszert. Nem emlegetnek fegyveres fellépést, mint például a Zsidó Underground terrorszervezet, és idáig még nem is használtak fegyvereket. Provokálni szeretnének, és nem haboznak, ha gyilkosságra kerül a sor. Ez már túlmutat a “price tag” tevékenységeken, melyek az ellenség tulajdonának megrongálásával üzentek.

A szélsőséges csoport első akcióját 2014-ben vitte véghez, a Hebron-hegyvidék déli részén próbáltak felgyújtani egy házat. A Sin Bét őrizetbe vette az elkövetőket, azonban korlátozások mellett kiengedték őket. 2015 februárjában egy betlehemi templomot akartak felégetni, júliusban pedig sikerült lángra lobbantaniuk a tabghai bazilikát. Ötüket őrizetbe vették, de csak kettőt állítottak közülük bíróság elé. Mose Orbah ellen vádat is emeltek.

A Sin Bét felkutatta a csoportot és több tucat tagját elrettentő beszélgetésre rendelte be. Néhányuk szabad mozgását korlátozta, és megszabta, hogy töltsék otthon az éjszakát. Volt, akiket ki is utasított a területről, de egyértelmű jogi bizonyíték híján, mindenkit szabadon engedett.

Egyedül ebben az évben a Sin Bét legalább három a csoport által tervezett terrortámadást hiúsított meg, de a bíróság felé ezekről csak nagyon kevés vádiratot tudtak benyújtani.

Szabadlábon

Sikerült kézre keríteni a betlehemi templom gyújtogatóit is, de még nem gyűlt össze annyi bizonyíték, hogy feljelentést tegyenek ellenük. Hatósági utasításban már részesültek a gyanúsítottak, a bírósági eljárás azonban nagyon lassan halad és emiatt már nincs, ami elrettentse őket.

Pár hete a Sin Bét arra kérte a kabinetet, hogy engedélyezzen az esetükben gyorsított bírósági eljárásokat. Öt vádiratot nyújtottak be a csoport tagjai ellen 2015-ben, 2014-ben pedig 22-őt, a legtöbbjüket “price tag” tevékenységek miatt. Ezekből csak három gyanúsítottat tartóztattak le gyújtogatásért és ítéltek 2 vagy 3 év börtönbüntetésre. A Sin Bétnek első alkalommal úgy sikerült elérnie, hogy letartóztathasson “price-tag”-tagokat, hogy Mose Jalon izraeli védelmi miniszter javaslatára “illetéktelen szervezetként” határozták meg őket, és ezzel a Sin Bét nagyobb teret kapott a cselekvésre. Ha a kérelmét elfogadják, a Sin Bét még több eszközt vethet be az új pusztító őrület felszámolása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik