Nagyvilág

Tizenkilenc nőt végzett ki az Iszlám Állam, mert nem akartak szexrabszolgák lenni

iszlam-allam(960x640).jpg (Array)
iszlam-allam(960x640).jpg (Array)

Az ENSZ szerint az áruként kezelt nőket úgy adják-veszik, mint a benzines hordókat: a szélsőségeseknek árlistájuk van az eladásra szánt nőkről, a legfiatalabbak a legdrágábbak, s minél korosabbak, annál olcsóbbak.

A kurd sajtóilletékes az IraqiNews.com hírportál beszámolója szerint azt mondta, azért szabták ki a nőkre a büntetést, mert nem voltak hajlandó részt venni a “szexuális dzsihádban”. Ez a vahhábita csoportoknál bevett gyakorlat: a nők állítólag önként jelentkeznek az iszlám uralmáért harcoló férfiak kielégítésére.

A feltehetően néhány napja meggyilkolt nőkről nem lehet tudni, hogy a jazidi kisebbséghez tartoztak volna, akik közül az IÁ fegyveresei több száz nőt és lányt raboltak el, hogy szexrabszolgasorsba taszítsák őket. Az IÁ szunnita szélsőségesei “sátánimádóknak” tartják a jazidikat, akiket szerintük el kell pusztítani, a nemzetiség nő tagjaival pedig kedvük szerint lehet tenni.

Zainab Bangura, a konfiktusokban elkövetett szexuális erőszakot vizsgáló ENSZ-különmegbízott áprilisban arról számolt be egy iraki útjáról visszatérve, hogy a sokáig kétkedéssel fogadott szexrabszolga-kereskedésről szóló hírek valósak.

Kifejtette, hogy az áruként kezelt nőket úgy adják-veszik, mint a benzines hordókat: a szélsőségeseknek árlistájuk van az eladásra szánt nőkről, a legfiatalabbak a legdrágábbak, s minél korosabbak, annál olcsóbbak. A szélsőségeseknek külön kézikönyvük van, hogyan bánjanak az elrabolt nőkkel és lányokkal, a kényszerházasságok és a nők eladásának felügyelésére pedig külön hivatalt állítottak fel.

Azok, akiknek sikerült elszökniük rabszolgatartóiktól, szörnyű történeteket mesélnek arról, hogy miken mentek keresztül. Sokukat közülük annyira megviselték a velük történtek, hogy öngyilkosságba menekültek – közölte Donatella Rovera, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet munkatársa.

Az Amnesty szerint az IÁ emberei több száz, de az is lehet, hogy több ezer nőt kényszerítettek házasságra a dzsihadistákkal, adtak el, vagy adták “ajándékba” egymás között. Az iraki emberi jogok minisztériuma 2014 decemberében arról számolt be, hogy az IÁ legalább 150 nőt végzett ki, köztük várandósokat is, amiért nem voltak hajlandók házasságra lépni a dzsihadista harcosokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik