Nagyvilág

Szijjártó: Orbán nem lottón nyerte a hivatalát

szijjártó-orbán (Array)
szijjártó-orbán (Array)

Magyarország befogadja az üldözötteket, de otthon erről nem beszélünk hangosan, mert veszélyezteti a fogadókészséget – mondta a miniszter a menekültellenes kampányról.

A menekültügyről közöl interjút Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel a Passauer Neue Presse című bajor regionális lap. A cikkben a tárcavezető elismétli a kormány álláspontját, am iszerint világos különbséget kell tenni menekültek és „gazdasági menekültek” között, az utóbbiakat nem fogadják el – közölte.

Szijjártó szerint az összes uniós tagállam közül Magyarországra érkezett a legtöbb menekült, ezért nem volt más megoldás, mint egy fizikai akadály felépítése. Magyarországról elvinni kell a menekülteket, nem pedig visszaküldeni, „ezért mondunk nemet a kvótarendszerre” – közölte a miniszter. A kormány menekültellenes kampányáról azt mondta: Magyarország a múltban mindig befogadott politikai vagy vallási okokból üldözött embereket és a jövőben is így jár el, de hozzátette: „otthon erről nem beszélünk hangosan, mert az veszélyezteti a fogadókészséget”.

„Ami az igazi menekülteket illeti, nincs szükség kvótákra: Magyarországon szívesen befogadjuk őket” – közölte Szijjártó, hozzátéve, hogy Európa országai milliárdos nagyságrendű segélyeket küld a „gazdasági menekültek” származási országába, mégsem támasztja ennek feltételéül a kivándorlás leállítását.

Szijjártó szerint a kormány intézkedéseinek lakossági támogatottsága erős. „Nem mindig csak kritizálni kellene minket, hanem megnézni, hogy hol tartunk” – utalt a gazdasági növekedés mértékére és a költségvetési hiányra. Arról, hogy Jean-Claude Juncker nemrég „Helló, diktátor!” felkiáltással üdvözölte Orbánt, Szijjártó azt mondta: ezek a szavak azt jellemzik, aki elmondta őket. Orbán Viktor igazi demokrata és nem lottón nyerte a hivatalát, hanem demokratikus választáson – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik