Nagyvilág

Iszlamista szélsőségeseket fogtak a macedónok

terrorizmus (Array)
terrorizmus (Array)

Macedóniában a rendőrség letartóztatott kilenc személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy Szíriában és Irakban a szélsőséges iszlamisták oldalán harcoltak, és toboroztak is a dzsihadisták számára.

A rendőrség négy városban, köztük Szkopjéban lépett akcióba, 21 házat kutattak át, valamint egy internetes kávézót és egy mecsetet. A letartóztatottak között van egy muzulmán hitszónok is, akit a csoport ideológiai vezetőjének tartanak.

Az elfogottakkal együtt 36 ember ellen emelnek vádat, mert megsértették a törvényt, amely tiltja az ország állampolgárainak, hogy külföldi hadseregben vagy félkatonai szervezetben harcoljanak. A 36-ból 27-en feltehetően külföldön tartózkodnak, többségük most is Szíriában vagy Irakban harcol – közölte Mitko Cavkov belügyminiszter egy sajtótájékoztatón.

A rendőrség értesülései szerint eddig 16 macedón állampolgár vesztette életét a két közel-keleti országban, és mintegy 130-an utaztak oda, hogy a szélsőségesek oldalára álljanak. Cavkov arról nem adott tájékoztatást, hogy a letartóztatottak terveztek-e terrortámadásokat a balkáni országokban, mondván, hogy ezt a további nyomozás derítheti csak ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik