Nagyvilág

Hollande: nem lesz nehéz új vevőt találni a Mistral hadihajókra

mistral (Array)
mistral (Array)

A francia elnök szerint nem okoz gondot Franciaországnak az Oroszországnak le nem szállított Mistral típusú hadihajók eladása más vevőnek.

Franciaországnak “semmilyen nehézséget” nem jelent vevőt találni a két helikopterhordozóra – mondta csütörtökön a sajtónak Francois Hollande Egyiptomban, ahol az új Szuezi-csatorna átadási ünnepségén vett részt. Ezek a hajók több ország figyelmét felkeltették – tette hozzá.

A francia-orosz fegyverszállítási szerződést az előző nap bontották fel hivatalosan a felek. Az elnök megerősítette, hogy visszafizetik Oroszországnak azt az összeget, amit az orosz fél eddig fizetett. Hollande szavai szerint ez az összeg “kevesebb, mint 1,2 milliárd euró”. Az összeg után kötbért nem számoltak fel, és Párizsnak nem lesz további kiadása az ügyben – mondta.

A témáról nyilatkozott csütörtökön Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter is, aki dicsérte a hajókat, és szintén azt mondta, hogy több ország is jelezte az érdeklődését irántuk, de nem árulta el, hogy melyek ezek.

Az IHS Jane,s londoni székhelyű védelmi elemző intézet viszont úgy véli, hogy nem megy majd gyorsan és könnyen új vevőt találni. A Jane,s szakértője szerint a lehetséges vevők között lehet Kanada és Törökország, de India és Ausztrália is. Becslésük szerint a következő években 26 Mistral típusú hajóra lesz igény, de nem 2020. előtt.
Az elkészült két Mistral jelenleg a nyugat-franciaországi Saint Nazaire kikötőjében vesztegel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik