Nagyvilág

Hivatalos idézést kapott az Oroszországba menekült Janukovics

Janukovics-Putyin(650x433).jpg (Array)
Janukovics-Putyin(650x433).jpg (Array)


A kijevi főügyészség hivatalosan beidézte augusztus 11-re meghallgatásra Viktor Janukovicsot.

Az Oroszországba menekült exállamfőnek rendhagyó módon “kézbesítették” az idézést: az ukrán hivatalos közlönyben, az Urjadovij Kurjer című kormánylapban jelentették meg.

Luxusvillában él

Az idézés szövege szerint Janukovicsnak helyi idő szerint 11 órákor kell megjelennie Jurij Bezscsasnij főügyészségi osztályvezető előtt “büntetőeljárásban való nyomozás és bírósági eljárás lefolytatása érdekében”.

Viktor Sokin főügyész július 28-án jelentette be, hogy távollétében megindult a büntetőeljárás a volt elnök ellen. Tájékoztatása szerint a kijevi Pecserszk kerületi bíróság megalapozottnak minősítette a főügyészség munkatársai által előtárt érveket és bizonyítékokat.

 
Fotó: Europress 

Viktor Janukovicsot a hatalomváltást és európai integrációt követelő, úgynevezett Majdan-tüntetések nyomán váltotta le az elnöki tisztről az ukrán parlament elsöprő, több mint kétharmados többséggel 2014. február 22-én. Ekkor Janukovics már szökésben volt Oroszország felé. Jelenleg sajtóforrások szerint egy Moszkva környéki luxusvillában él.

Tömeggyilkossággal is vádolják

Az eltávolított államfő ellen több bűnvádi eljárást is indított az ukrán főügyészség. Hatalommal való visszaéléssel és tömeggyilkosságban való részvétellel is vádolják a Majdan-tüntetők lelövetéséért. Terhére rónak az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére, megváltozatására és az államhatalom megszerzésére irányuló cselekményeket is: Oroszországba menekülve Janukovics arra szólított fel, hogy tartsanak minden ukrajnai régióban népszavazást az adott terület elszakadásáról, illegitimnek nevezte továbbá a parlament által kinevezett új ukrán kormányt, és leszögezte, hogy továbbra is magát tekinti Ukrajna törvényes államfőjének. Tavasszal újabb büntetőeljárás indult ellene az alkotmány 2010-ben végrehajtott, a vád szerint illegitim módosítása miatt. Janukovics hatalomra kerülve eltörölte az elnöki jogköröket szűkítő – a korábbi elnök, Viktor Juscsenko alatt hozott – korlátozásokat, amivel gyakorlatilag teljhatalmat biztosított magának.

Janukovicsot hivatalosan is megfosztották az államfői titulustól, és így a volt elnököknek járó megszólítástól, illetve a juttatásoktól is. Január végén egy kijevi bíróság határozatot hozott letartóztatásáról, ami jogi lehetőséget teremtett a főügyészségnek arra, hogy a volt államfő kiadatását kérje Oroszországtól. Ezt megelőzően, tavaly októberben ugyanakkor hatályba lépett egy olyan törvény, amely lehetővé teszi, hogy Janukovicsot távollétében is elítélhessék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik