Nagyvilág

Hiába a megállapodás, tovább működik az iráni atomlétesítmény

iráni tüntetés (Array)
iráni tüntetés (Array)

Aktivitásra utaló műholdfelvételek készültek az iráni Parcsinban található katonai létesítményről a Teherán és a nagyhatalmak között létrejött nukleáris megállapodás megkötése előtt, és azt követően is.

A David Albright, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egykori felügyelője által alapított intézet szerdai közleményében azt írta, hogy a műholdas felvételek július 12-én, 19-én és 26-án készültek. A NAÜ és nyugati titkosszolgálatok azt gyanítják, hogy a parcsini katonai létesítmény területén korábban az atomfegyverek előállításához szükséges robbanóanyagokkal kísérleteztek.

A képeken észlelt aktivitás feltehetően a NAÜ felügyelőinek vizsgálatát megelőző “takarítási tevékenységre” utal – vélte az ISIS. A július 26-i felvételeken az látható, ahogy egyes épületek tetején végeznek munkálatokat. Emellett a korábbi képeken észlelt törmelékhalmok és olajtócsák eltűntek, és nagyobb járművek mozgása látható a területen.

A Tudományos és Nemzetközi Biztonsági Intézet (ISIS) szerint félő, hogy az atomalku aláírását követően észlelt újabb aktivitás arra utal, az iszlám köztársaság továbbra is a NAÜ vizsgálódásainak az aláásására törekszik. Az átfogó megállapodással a nemzetközi közösség azt igyekszik szavatolni, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés célokat szolgáljon, cserébe pedig fokozatosan feloldják a perzsa állam elleni szankciókat.

A kényszerintézkedések egy részét 2016 elejétől szüntetnék meg, annak fényében, hogy a NAÜ az év végéig esedékes beszámolójában megerősíti vagy cáfolja-e, hogy az iráni atomprogram rendelkezett a múltban katonai dimenzióval. Ehhez arra lenne szükség, hogy a NAÜ megfigyelői egyebek mellett Parcsinban is vizsgálódhassanak. Erre azonban az iszlám köztársaság nem bólintott rá.

Az ISIS úgy vélte, egyre nagyobb nyomást gyakorol a nemzetközi közösség Teheránra, hogy engedélyezze a vizsgálatot. Az intézet szerint nem egészen világos, jelenleg mi folyik Parcsinban, a felvételek azonban arra utalnak, hogy megpróbálják eltűntetni a terhelő bizonyítékokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik