Nagyvilág

Gyalog kelt át a Csatorna-alagúton egy menekült

calais menekültek (Array)
calais menekültek (Array)

A brit sajtóban megjelent hírek szerint a menekültek egyre nagyobb számban adják fel a reményt, hogy sikerül átjutniuk, és inkább Franciaországban nyújtják be menedékkérelmüket.

Gyalog kelt át a Csatorna-alagúton Nagy-Britanniába egy menekült, akit röviddel célba érkezése előtt elfogtak a brit rendőrök. A szigetországot és Franciaországot összekötő alagutat üzemeltető Eurotunnel csütörtökön erősítette meg az erről szóló híreket. A férfi hétfőn indult, kijátszotta a francia hatóságokat, majd nekivágott a csaknem ötven kilométeres útnak.

A menekült rendkívüli veszélynek volt kitéve, az alagútban ugyanis 140-160 kilométeres sebességgel száguldanak a vonatok a társaság egyik szóvivője szerint. Nagy-Britanniában ráadásul így már nem is folyamodhat menekültstátusért, mert illegális úton próbált meg bejutni.

A Csatorna-alagút francia oldalán, Calais-ban mintegy háromezer menekült vár a kedvező alkalomra, hogy vonatokra vagy kamionokra felkapaszkodva átjusson a brit oldalra. Az, hogy valaki gyalog vagy futva vág neki az útnak, rendkívül ritka – közölte az Eurotunnel. Néhány éve viszont egy egész csoportot tartóztattak fel.

A Calais-nál kialakult helyzet miatt mind a brit, mind a francia hatóságok jelentősen szigorították a biztonsági intézkedéseket. A brit sajtóban megjelent hírek szerint a menekültek egyre nagyobb számban adják fel a reményt, hogy sikerül átjutniuk, és inkább Franciaországban nyújtják be menedékkérelmüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik