Nagyvilág

Együttműködött Izraellel, halálra ítélték a palesztin férfit

Izrael-tank-es-ima(960x640).jpg (Array)
Izrael-tank-es-ima(960x640).jpg (Array)

A férfit "kötél általi halálra ítélték, miután bűnösnek találták a megszállóval való együttműködés vádjában".

A gázai hatóságok Izrael helyett rendszerint a “megszálló” kifejezést használják. A palesztin területeken kiszabott halálos ítéleteket elméletileg a palesztin elnöknek is jóvá kell hagynia, a Gázai övezetet irányító Hamász radikális szervezet azonban nem ismeri el Mahmúd Abbász legitimitását. A helyi törvények szerint a “kollaboránsok”, a gyilkosok és a kábítószercsempészek sújthatók halálbüntetéssel.

A Földközi-tenger partján húzódó övezetben úgynevezett “forradalmi bíróságok” is kiszabhatnak halálos ítéleteket “kollaboráció” miatt, a kivégzéseket időnként nyilvánosan hajtják végre. Tavaly nyáron, a gázai háború idején a Hamász kivégzett tizenegy olyan palesztint egy mecsetnél, akiket Izraellel való együttműködéssel vádolt. A Hamász nem hajlandó elismerni Izraelt, és a mozgalom alapokmánya a zsidó állam elpusztítására buzdít.

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban elfoglalta Ciszjordániát és a Gázai övezetet, amelyek területén a jelenlegi palesztin vezetők egy független államot kívánnak létrehozni. Izrael Ciszjordániát megszállva tartja, a Gázai övezetből pedig 2005-ben ugyan egyoldalúan kivonult, de azt a Hamász szélsőséges szervezet ottani hatalomra jutása óta blokád alatt tartja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik