Nagyvilág

Befogadott házába két menekültet a német kereszténydemokrata képviselő

Martin Patzelt (Array)
Martin Patzelt (Array)

A kormánypárti politikus a megosztottság és a gyűlölködés ellen akar fellépni.

„Fogadj be magadhoz egy menekültet” – ez a demagóg „érv” minden, menekültekről szóló internetes kommentháborúban előkerül, de egy német konzervatív képviselő, Martin Patzelt meg is tette. A kormánypárti politikus Frankfurthoz közeli otthonában két eritreai fiatalt szállásolt el egy hónapra, amíg munkát találnak – ebben is segít nekik. „Az ilyen kezdeményezések segítenek visszaszorítani a menekültek irányába tapasztalható megosztottságot és gyűlölködést” – mondta Patzelt a német közszolgálati ARD televíziónak.

A menekültek egyre növekvő száma Németországban is éles vitát váltott ki. Az odaérkező menekültek közül az eritreaiaknak és a szíriaiaknak van a legnagyobb esélyük arra, hogy megkapják a menedékjogot. Az afrikai ország a világ egyik legszegényebb, és Észak-Korea mellett legelzártabb országa. A fiatalokat évekre elviszik katonának, borzasztó körülmények közé, ez elől is menekülnek sokan.

Patzel a két befogadott eritreaival lakóhelye, Briesen katolikus templomában találkozott, beszélgetésbe elegyedett velük, majd meghívta őket magához. Végül megengedte nekik, hogy nagy háza üres szobáiban lakjanak egy hónapig. Alkalmi munkákat már végeznek: egyikük az önkormányzatnál, másikuk a helyi áruházban vállal kisegítő munkákat.

Patzelt a BBC-nek elmondta: sokan elismerően szóltak tettéről, sőt, születésnapjára rengeteg üdvözlőlapot kapott, olyanoktól is, akik sosem küldtek korábban. Szerinte az ilyen kis lépések ahhoz is kellenek, hogy az emberek ne egy embermasszaként tekintsenek az országba érkező emberekkel, hanem tudomásul vegyék, hogy ők is emberek, névvel, arccal.

Patzelt egyébként tavaly nyílt levélben is említette, hogy akik tehetik, felajánlhatnák, hogy otthonukban szállásolnak el menekülteket, de erre a felvetésre több névtelen, halálos fenyegetést is kapott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik