Nagyvilág

Putyinék felbontották a hadihajó-szerződést

putyin (Array)
putyin (Array)

Vlagyimir Putyin és Francois Hollande telefonbeszélgetésük alkalmával hivatalosan is megállapodtak abban, hogy felbontják a Mistral helikopterhordozókról kötött orosz-francia szerződést.

Az orosz és a francia államfő beszélgetéséről mind Moszkvában, mind Párizsban közleményt adtak ki. Ezekből kiderül, hogy a felek megegyeztek: a szállítás elmaradása miatt Párizs teljes mértékben visszafizeti az Oroszország által előre kifizetett összegeket, s visszaadja a hajókra már felszerelt orosz berendezéseket.

“Moszkva teljes mértékben lezártnak tekinti a Mistral-ügyet” olvasható az orosz elnöki hivatal közleményében. A francia elnöki hivatal ugyancsak közölte: a két államfő örömmel állapította meg, hogy a francia helikopterhordozók sorsáról nyolc hónapig folytatott tárgyalások baráti és partneri légkörben folytak, ennek eredményeként a “Mistral-dossziét” lezárták.

Oroszország még 2011-ben írt alá megállapodást arról, hogy Franciaország két Mistral hadihajót szállít az orosz haditengerészetnek. A Vlagyivosztok névre keresztelt első hajó leszállítása 2014 októberében lett volna esedékes. Moszkvának az ukrán válságban játszott szerepe miatt kialakult feszültségek miatt és amerikai, valamint brit diplomáciai nyomásra – figyelmeztettek, hogy a francia fegyverszállítás erősítené az orosz hadipotenciált – Franciaország tavaly szeptemberben felfüggesztette az átadást. Hasonlóképpen történt a másik, Szevasztopol névre keresztelt hadihajóval, amelyet eredetileg az idén, az év második felében adtak volna át Moszkvának.

Oroszország 1,2 milliárd eurónak (mintegy 361 milliárd forint) megfelelő összeget fizetett ki előre a Mistralokért Franciaországnak. A Kommerszant című moszkvai lap korábban meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy 1,16 milliárdos összeg visszafizetéséről született döntés a két ország között.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik