Nagyvilág

Obama: megakadályozható Irán atomfegyverhez jutását

obama(210x140).jpg (Array)
obama(210x140).jpg (Array)

Az iraki nukleáris program korlátozásáról megkötött megállapodás nem oldja meg az iszlám köztársasággal kapcsolatos összes problémát, de megakadályozza, hogy Teherán nukleáris fegyverhez juthasson, jelentette ki szerdán Barack Obama amerikai elnök a washingtoni Amerikai Egyetemen.

A demokrata párti elnök hangsúlyozta, hogy az egyezményben az Egyesült Államok összes kulcsfontosságú célja teljesül.

Obama rámutatott, hogy noha az iráni atomprogram körüli vita katonai megoldásának lehetősége is nyitva áll, ő a probléma békés, diplomáciai úton való rendezését részesíti előnyben, amely biztosítja a hatékony, ellenőrizhető és tartós megoldást.

Az ellenzéki amerikai Republikánus Párt politikusai élesen ellenzik a megállapodást és igyekeznek meggátolni annak megvalósítását.

Ez a leghatékonyabb nukleáris egyezmény

Az iráni nukleáris programról megkötött megállapodás a nukleáris fegyverek elterjedése ellen valaha is tető alá hozott leghatékonyabb szerződés – jelentette ki Barack Obama.

Hangsúlyozta, hogy a megállapodás értelmében az Irán atomfegyverhez jutására és az atomfegyver-kutatásra vonatkozó tilalom, egyúttal pedig a nemzetközi ellenőrzés lehetősége végleges.

Szavai szerint sokan azok közül, akik annak idején az iraki háború mellett szónokoltak Amerikában, ma ellenzik az Iránnal való megegyezést. Mint mondta, miközben az Egyesült Államok több mint tíz évvel később is viseli a háború következményeit, az invázió egyetlen és legnagyobb haszonélvezője Irán lett. Az ellenzéki Republikánus Párt politikusai élesen ellenzik a megállapodást és igyekeznek meggátolni annak megvalósítását.

Ha az amerikai kongresszus elvetné az iráni nukleáris programról szóló megállapodást, azzal nemcsak utat nyitna Teherán nukleáris fegyverhez jutása előtt, hanem fel is gyorsítaná azt – hangsúlyozta szerdán Obama. Mint mondta, ha Irán megpróbálja kijátszani a megállapodást és mégis megpróbál atomfegyvert kifejleszteni, akkor az Egyesült Államok képes ezen rajtakapni, és ezt meg is fogja tenni.

Obama szerint az iszlám köztársaság az alkunak köszönhetően nem tudja katonai program leplezésére felhasználni a békés nukleáris programját. Ha Irán megsérti a megállapodást, a szankciók ellene gyorsan visszaállíthatók.

Jogosak Izrael kételyei

Obama az iráni nukleáris megállapodást védelmező washingtoni beszédében rámutatott: senki sem hibáztathatja az izraelieket amiatt, hogy mély kétséget táplálnak bármilyen, Teheránnal megkötött egyezséggel szemben.

Az elnök elismerte, hogy Izraelnek ébernek kell lennie és hogy a zsidó állam joggal állítja: biztonságát nem teheti függővé egyetlen államtól, így az Egyesült Államoktól sem.

Közölte: az Egyesült Államok az izraeli kormány értésére adta, hogy kész tárgyalni Izrael biztonsági szükségleteinek kielégítéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik