Nagyvilág

Népszavaznának a dánok egy EU-s kérdésről

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 08. 05. 17:19

Népszavazást tervez Dánia arról, hogy feladja-e az Európai Unió közös biztonság- és védelempolitikájával szemben mindeddig fenntartott kimaradási (opt out) politikáját.

Ha a skandináv ország feladná kimaradási politikáját, Koppenhága részt vehetne az EU katonai műveleteiben, fejlesztési- együttműködési programjaiban és az EU keretein belül fejleszthetné katonai erejét. Emellett közreműködhetne a közös biztonság- és védelempolitika tervezésében és döntéshozatali mechanizmusaiban.

A június óta kormányzó, jobbközép Venstre párt színeiben politizáló tárcavezető a referendum időpontját nem árulta el. Peter Juel Jensen, a védelmi minisztérium szóvivője mindenesetre megerősítette a lapértesüléseket, és azt mondta, a népszavazást nem sokkal a Dániát az EU igazságügyi szabályozása alóli mentességéről szóló referendumot követően bonyolítanák le. Ezt a népszavazást idén év végéig tervezik megrendezni.

Dánia 1992. decemberében négy területen (a közös biztonság- és védelempolitika mellett a közös valuta, az igazságügyi együttműködés és az európai állampolgárság területén) kapott felmentést uniós partnereitől, miután azon év júniusában a dán választók népszavazáson utasították el a jelenleg működő európai közösség alapjait jelentő Maastrichti Szerződést.

Várhatóan a skandináv országban rendezendő mindkét népszavazást fokozott figyelemmel kísérik majd Európa-szerte, főleg annak fényében, hogy Nagy-Britannia újra akarja tárgyalni EU-tagságának feltételeit, és 2017 végéig referendumot írna ki arról, maradjanak-e a britek továbbra is az európai közösség tagjai.

A júniusban lezajlott parlamenti választáson szintén jól szereplő, populista Dán Néppárt (DF) hasonló népszavazást ígért választási programjában, mint Nagy-Britannia.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.