Nagyvilág

Megnyugodhatnak az újraházasodott katolikusok, Ferenc pápa befogadja őket

Ferenc-papa(210x140).jpg (Array)
Ferenc-papa(210x140).jpg (Array)

Az egyházi esküvő után elvált és polgárilag újraházasodott hívők befogadásáról beszélt Ferenc pápa a vatikáni audiencián.

Az egyházfő a két hónap múlva kezdődő püspöki szinódus egyik központi témájáról beszélt a szavait hallgató hétezer hívőnek. Kijelentette, hogy az elvált és polgárilag újraházasodott hívők nem részesülhetnek ugyan a szentségekben, de nem szabad úgy bánni velük, mintha ki lennének zárva az egyházból. “Továbbra is az egyházhoz tartoznak” – hangsúlyozta.

A gyerekek szemén keresztül kell nézni

Úgy vélte, hogy az elvált és újraházasodott hívők helyzetét a szülők válása miatt már egyébként is nehéz helyzetben levő gyermekeik szemén keresztül kell nézni. Hozzátette, hogy különbséget kell tenni a válást előidéző és az ezt elszenvedő egykori házastársak között is.

Az elvált és újraházasodottak lelkipásztori kísérése az egyik fő témája a családról szóló rendes püspöki szinódusnak, amelyet október 4-25. között tartanak a Vatikánban.

Az egyházfő ugyanakkor a férfi és nő közötti házasság védelmét is szorgalmazta a modern kultúra “támadásaival” szemben.

Egy hónapig szünetelt

Ferenc pápának ez volt a századik beszéde, amelyet a vatikáni audienciákon vagy a vasárnapi imádságok során mondott. Az első audienciát megválasztása után, 2013. március 27-én tartotta.

A Vatikán bejelentette, hogy január elsejétől, a pápa által meghirdetett szent évben, a szokásos szerdai általános audiencia mellett az egyházfő havonta egyszer szombatonként is általános meghallgatáson fogadja a hívőket.

A hőség miatt Ferenc pápa a VI. Pálról elnevezett vatikáni audienciateremben tartotta meg az első augusztusi általános meghallgatást. Az audienciák július hónapban szüneteltek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik