Nagyvilág

Juncker csendben üzent Orbánnak is, elég a populizmusból

Juncker (Array)
Juncker (Array)

Az európai uniós tagországok kormányainak kötelességük segíteni az Európába érkező menekülteket, és ellen kell állniuk a migránsok elutasítását követelő populista hangoknak, jelentette ki az Európai Bizottság elnöke.

A volt luxemburgi kormányfő az AFP francia hírügynökségnek adott interjújában csalódottságát fejezte ki az uniós belügyminiszterek júniusi döntésével kapcsolatban, amelynek alapján az elvárt 40 ezer helyett egyelőre csak mintegy 32 ezer menedékkérőt vesznek át a két uniós “frontországból”, Olaszországból és Görögországból.

“A minisztereknek az állampolgárokkal ellentétben kötelességük cselekedni. (…) Egy kötelező jellegű rendszer felállítását javasoltuk a menedékkérők és a nemzetközi védelemre szoruló emberek elosztására, a tagállamok azonban ezt nem fogadták el, így rákényszerültünk egy önkéntes alapú megállapodásra” – mondta Juncker.

Az említett találkozón elvetették azt az európai bizottsági javaslatot, hogy az egyes uniós országok kötelező kvóta alapján vegyenek át menekülteket Olaszországtól és Görögországtól, illetve fogadjanak be az EU-kívül tartózkodó olyan szíriaiakat és eritreaiakat, akik jogszerű menedékkérőknek minősülnek. Összesen közel 55 ezer ember önkéntes alapon vállalható áthelyezésére, illetve áttelepítésére vonatkozó keretszámban ugyanakkor megállapodtak.

“Vannak olyan pillanatok a politikában, amikor nem szabad követni a populistákat, különben magad is populistává válsz” – fogalmazott Juncker, hozzátéve, hogy azok a választók, akiket a populisták leegyszerűsített üzenetei vonzanak, továbbra is rájuk fognak szavazni. “Az ellenkezőjét kell mondani, mint a populisták. Nem szabad hagyni, hogy elvakítsanak a minden országban jelen lévő populista eszmék” – hangsúlyozta a bizottság elnöke.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint idén eddig mintegy 188 ezer illegális bevándorló érkezett a Földközi-tengeren keresztül Európába, közülük több mint 90 ezren Görögországban, további 97 ezren pedig Olaszországban értek partot. Az év első hét hónapjában több mint kétezren lelték halálukat a tengeren.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik