Nagyvilág

Feltételezett terroristák fogtak egy német menekülttáborban

iszlam-allam(960x640).jpg (Array)
iszlam-allam(960x640).jpg (Array)

A német rendőrség az Iszlám Állam terrorszervezet egy feltételezett támogatóját vette őrizetbe egy Stuttgart melletti menekülttáborban, spanyol elfogatóparancs alapján.

A spanyolországi lakhellyel rendelkező, 21 éves marokkói férfit kedden tartóztatták le a stuttgarti államügyészség és az országos bűnügyi hivatal közlése szerint. A nyomozók szerint személyazonosságát megváltoztatva, Ludwigsburg környékén folyamadott menekültstátusért.

A spanyol hatóságok a jelentés szerint elfogatóparancsot adtak ki a fiatalember ellen. Azzal vádolják, hogy harcosokat toborzott az IÁ soraiba, olyan önkéntesek összekötőjeként, akik Szíriába vagy Irakba akartak utazni, hogy ott csatlakozzanak a terrorszervezethez. Internetes közösségi oldalakon az Iszlám Állam propagandáját terjesztette, és július elején azt a szándékát is közzétette, hogy maga is csatlakozni akar az IÁ-hoz Szíriában. Spanyolország elleni merényletekkel is fenyegetőzött.

A stuttgarti őrizetbe vételről honlapján szerdán beszámolva a spanyol belügyminisztérium azt írta, hogy a marokkói férfi július 7-én hagyta el Spanyolországot, miután az ottani hatóságok letartóztattak egy spanyol nőt, aki gyanú szerint tizenéves és annál fiatalabb lányokat toborzott az IÁ számára. Spanyolországban idén eddig már mintegy félszáz feltételezett dzsihadistát és az IÁ számára harcosokat toborzó személyt vettek őrizetbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik