Nagyvilág

Az al-Shabaab félszáz tagjával végeztek a szomáliai erők

terrorizmus (Array)
terrorizmus (Array)

Több légicsapást és szárazföldi támadást hajtottak végre a szomáliai fegyveres erők szerdára virradóra az al-Shabaab iszlamista milícia ellen, és a terrorcsoport legalább félszáz tagjával végeztek.

A katonaság közlése szerint a műveletben az Afrikai Unió (AU) fegyveres egységei is részt vettek. A hadsereg egyik szóvivője szerdán közölte, a legnagyobb csapást a dél-szomáliai Bakol térség Balandole falujára mérték, ahol az al-Shabaab több vezetője titkos találkozón vett részt. A támadásban etiópiai helikoptereket is bevetettek. A szóvivő elmondása alapján a milícia mintegy 120 tagja megadta magát az AU és a szomáliai hadsereg katonáinak.

Az Afrikai Unió 2007-ben küldött békefenntartókat a kelet-afrikai Szomáliába, hogy segítsék a kormányt az iszlamista felkelők visszaszorításában. A szervezetnek jelenleg 22 ezer katonája tartózkodik az országban az AMISOM misszió keretében. A katonák többsége Ugandából, Kenyából és Etiópiából származik.

Az elmúlt években sikerült kiszorítani Mogadishuból és az ország nagyobb városaiból az al-Shabaabot, amely azonban továbbra is aktív Szomália középső és déli részén. Az utóbbi hónapokban a csoport taktikát váltott: a hagyományos fegyveres harc helyett gerilla-hadviselést folytat és öngyilkos merényleteket követ el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik