Nagyvilág

Ausztria és Németország elleni terrortámadásokkal fenyegettek a dzsihadisták

terrorizmus (Array)
terrorizmus (Array)

Az Iszlám Állam arra szólít fel, hogy saját otthonukban támadják meg a hitetleneket" és hajtsanak végre magányos támadásokat Németországban és Ausztriában.

Ausztria és Németország elleni terrortámadásokkal fenyegetett szerdán közzétett videoüzenetében az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet. A német nyelvű felvételen két férfi látható, akik az IÁ-hoz való csatlakozásra szólítják fel “fivéreiket és nővéreiket”, valamint arra, hogy “saját otthonukban támadják meg a hitetleneket” és hajtsanak végre magányos támadásokat Németországban és Ausztriában.

A szélsőséges iszlamisták egyike Angela Merkel német kancellárt is megszólította, kijelentve, hogy meg fogják bosszulni Berlin csatlakozását az Iszlám Állam elleni harchoz. A videót az IÁ szíriai, homszi szárnya tette közzé. A képsorok végén a fegyveresek kivégeznek két ismeretlen férfit a radikális milícia által májusban elfoglalt kelet-szíriai Palmüra romvárosban.

A belső elhárításért felelős német alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnöke arról számolt be, hogy Németországból eddig hétszázhúsz ember csatlakozott a külföldön tevékenykedő dzsihadista csoportokhoz. “Ezek a hivatalos adatok, feltételezéseink szerint a valós szám ennél magasabb lehet” – mondta Hans-Georg Maassen a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában.

Az illetékes elmondta, hogy bár az utóbbi hónapokban kevesebb német állampolgár ment harcolni a Közel-Keletre, mint korábban, az Iszlám Állam továbbra is vonzó a dzsihadistákkal szimpatizáló fiatalok számára.

Európa már a szervezet megalakulása óta az Iszlám Állam célkeresztjében van. A csoport számos videójában azzal fenyeget, hogy egyik fő célpontja “Róma”, ami alatt általában véve a keresztény Európát érti. Az utóbbi időben – különösen a január eleji párizsi terrortámadások óta – az IÁ egyre inkább arra biztatja európai követőit, hogy hajtsanak végre magányos támadásokat a kontinensen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik