Nagyvilág

Agyonlőttek három, újságírónak tanuló egyetemistát Irakban

iszlám állam kivégzés (Array)
iszlám állam kivégzés (Array)

Az Iszlám Állam szerint azért kellett meghalniuk, mert a terrorszervezet által megszállt területen készült fotókat osztottak meg az interneten, és külföldi hírközlő médiumoknak adtak át információkat.

Az iraki újságíró-szövetség egyik tagja az EFE spanyol hírügynökségnek azt mondta, hogy a terrorcsoport egy negyedik egyetemistával együtt vasárnap rabolta el a fiatalokat, a negyedik diákot azonban bizonyíték híján szabadon engedték.

A moszuli egyetem hallgatóit egyebek mellett azzal gyanúsította az Iszlám Állam, hogy a “kalifátus” területén készült fotókat osztottak meg a Facebook közösségi oldalon. Helyi illetékesek úgy tudják, hogy a terrorcsoport nyolc újságírót is elrabolt Moszulból, akiknek hollétéről semmit nem tudni.

Eközben Bagdad északkeleti részén az iraki biztonsági erők legalább tizenhárom tagja vesztette életét egy öngyilkos merényletben. A rendőrök és a velük szövetségben álló síita milíciák elleni támadásban további kilencen sebesültek meg. Az első jelentések szerint a támadást az Iszlám Állam egyik tagja követte el, egyelőre azonban senki nem vállalta magára a merényletet.

Louis Sako iraki káld katolikus pátriárka szerdán kemény bírálatot fogalmazott meg a nemzetközi közösséggel szemben, amely szerinte az iszlamisták tevékenységének csupán az elítélésére szorítkozik, de közben tétlenül nézi azt.

Az iraki keresztények száma 2003 óta mintegy kétmillióról 400 ezerre csökkent – jegyezte meg a pátriárka. Hozzátette, hogy Krisztus iraki és szíriai követői jelenleg a kereszténység korai szakaszában lezajlott üldöztetéshez hasonlót élnek át. Több mint egy évvel ezelőtt, 2014 júniusában az Iszlám Állam lerohanta az ősi Ninive helyén épült Moszult, ahol jelentős keresztény lakosság élt kétezer éve. Azóta e közösség számos tagját elüldözték az iszlamisták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik